CímlapsztorikÉrdekes világ

Világszenzáció: visszanöveszthetők lesznek az amputált végtagjaink: forradalmi kísérletsorozat tartja lázban a világot

Olyanok lehetünk hamarosan mint a gyíkok: orvosi úton visszanöveszthetünk egy hiányzó végtagot.

Egyre biztosabb, hogy egy olyan forradalmi korszakváltás előtt áll az emberiség, ami talán a mobiltelefon feltalálásával, vagy az első antibiotikum megalkotásával vetekszik.

Az embernél ugyanis hamarosan elérhetővé válik, hogy visszanöveszthetőek legyenek egyes balesetben elvesztett, vagy amputált végtagok.

Hirdetés

Az egész a fogak újranövesztéséből indult ki

A Toregem Biopharma által fejlesztett gyógyszer egy antitest-készítmény, mely úgy működik, hogy gyakorlatilag megálljt parancsol azoknak a szájban lévő fehérjéknek, amelyek a fogak növekedését akadályozzák.

A klinikai vizsgálatok első ízben 2024 júliusában fognak megindulni, és az eredmények függvényében akár már 2030-ban piacra kerülhet a fognövesztő gyógyszer

– derül ki a Japan Times cikkéből.

A kísérlet során ugyanis kísérleti egerekben képesek voltak új fogakat növeszteni.

Ez pedig később akár más testrészekkel vagy akár szervekkel is működhet

– állítják sokan.

Hamarosan új karokat és lábakat növeszthetünk

Egy öt gyógyszerből álló koktélt tartalmazó szilikon bioreaktor segítségével sikeresen növesztették vissza részlegesen több béka amputált végtagját.

A kezelés egy napot vett igénybe az amputáció után, ezt követően pedig 18 hónapba telt az állatoknak, hogy csaknem teljes egészében újraalkossa testük a lábukat.

Míg egyes kétéltűek, a tengeri csillagok, rákok és gyíkok képesek visszanöveszteni elvesztett testrészeiket, a laposférgek pedig akár a teljes testüket is újra tudják alkotni, erre az emlősök képtelenek.

Hirdetés

Az emberi test például a máját képes ugyan regenerálni ötvenszázalékos károsodás után, de egyéb sérülések esetén annál többet nem nagyon tud tenni, hogy bezárja a sebet friss szövettel.

Érdemes tudni azt is, hogy a természetes regenerálódásra képes állatok javarészt vízi környezetben élnek.

Végtagjuk elvesztését követően őssejttömeg alakul ki a csonk végén, úgynevezett csíraanyag (blasztéma), amelyet az elveszett testrész fokozatos helyreállítására használnak.

Ha állatoknál már működik, embereknél is egészen biztosan kivitelezhető – nyilatkozták.

Nyilvánvaló, hogy mindehhez még további kutatások szükségesek, de 2030-ra nagy valószínűséggel olyan eljárások birtokában lehetünk, melyek alapjaiban változtatják majd meg az életünk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!