Címlapsztorik

Von der Leyen: Ha Magyarország rubelben fizet az orosz gázért, akkor megsérti a szankciókat

Orbán Viktor a héten azt mondta, hogy számunkra nem probléma rubelben fizetni a gázért. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont probléma.

a Magyarország rubellel fizetne az orosz földgázért, azzal megsértené az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankcióit – jelentette ki Ursula von der Leyen a CNN tudósítása szerint.

Az Európai Bizottság elnöke ezt az után mondta, hogy Orbán Viktor azt mondta a héten, hogy ha az oroszok rubelben kérik a gáz árát, akkor nem okoz számunkra nehézséget abban fizetni.

Hirdetés

(Oroszország az általa barátságtalannak minősített országoktól

– így az EU összes tagországától – rubelben kéri a földgáz árát.)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig korábban azt mondta, hogy a rubelelszámolással kapcsolatos orosz igény a Gazprom és az MVM leányvállalatai közötti szerződést érinti, a felek pedig tárgyalnak egymással, a részleteket pedig csupán ezt követően ismertetik.

Szerinte az EU-nak nincs köze a gázszerződéshez. A külügyminiszter így nem zárta annak a lehetőségét, hogy Magyarország a jövőben rubelben fizesse ki Oroszországot a gázért.

Magyarországnak legközelebb május végén kell fizetnie Oroszországnak.

Szijjártó korábbi nyilatkozatában nem csak arról beszélt, hogy az EU-nak szerinte nincs köze a két fél közötti szerződéshez, hanem arról is, hogy a magyar kormány pedig nem támogatja azt sem, hogy az Unió állásfoglalást fogalmazzon meg a földgázimporttal kapcsolatban.

Továbbá Magyarország azt is ellenzi, hogy az EU szankciókkal sújtsa az orosz energiahordozókat. Ennek ellenére az Európai Parlament ezzel kapcsolatos határozatát a Fidesz EP frakciója is elfogadta.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.