Címlapsztorik

WHO: megháromszorozódott a majomhimlő terjedése, Müller Cecília: szükséges a karantén!

Müller Cecília bejelentette: szükség lesz a karanténra.

A WHO közölte, hogy 780-ra nőtt a majomhimlős esetek száma olyan országokban, ahol egyébként nem jellemző a vírus jelenléte.

Ez a szám – amely a szervezet szerint valószínűleg alulbecsült – majdnem háromszorosa az előző héten bejelentett 257 esetnek.

Hirdetés

A fertőzés általában enyhe lefolyású, ám ez az első alkalom, hogy Közép- és Nyugat-Afrikán kívül ilyen széles körben elterjedt.

A LEGTÖBB ÚJ ESETET EURÓPÁBAN, ÉSZAK-AMERIKÁBAN, VALAMINT KIS SZÁMBAN MEXIKÓBAN, ARGENTÍNÁBAN, MAROKKÓBAN ÉS AZ EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEKBEN AZONOSÍTOTTÁK.

A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Királyságban regisztrálták eddig, 207-et, ezt követi Spanyolország 156-tal és Portugália 138-cal

– számolt be róla a BBC.

Mindent, amit eddig tudunk a majomhimlőről, ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze.

Azt tudni idehaza, hogy Magyarországon egy 38 éves férfinál azonosították először a betegséget.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azóta elmondta: tárgyakkal is elkapható a majomhimlő, szükséges lesz a karantén.

Az eddig ismert maximális lappangási idő 21 nap volt – mondta a tiszti főorvos.

A betegség elleni védőoltással kapcsolatban kijelentette, hogy csak ott lehet indokolt, ahol nagyon sok beteg van. Itthon a fekete himlő elleni védőoltás áll rendelkezésre, ami a vizsgálatok szerint 85 százalékban véd a fertőzéssel szemben.

Hirdetés

A tiszti főorvos szerint emberről emberre nagyon nehezen terjed, csak akkor, ha közeli kontaktusba kerülünk másokkal. Példaként említette az együttélést és a szexuális kapcsolatot.

Hozzátette, hogy nagyon ritkán tárgyakkal is el lehet kapni a fertőzést, törölközővel vagy ágyneművel is van rá esély. Légi úton kizárt, hogy elkapjuk.

Ha megbetegszünk, először fej- és izomfájdalom, majd nyirokcsomó-duzzanat jelentkezik. Ezek után jelentkezhetnek a hólyagok: először az arcon, majd a tenyéren és a test többi részén.

A betegség 2-4 hétig tart és kezeletlenül gyógyul. A hólyagok először pörkösödnek, majd leválnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.