Tudomány

2026-ra bekövetkezhet a világkatasztrófa – figyelmeztetnek a tudósok

Ez már nem elméleti probléma, azonnali felkészülésre van szükség, százmilliók halhatnak meg.

Világkatasztrófa van készülőben

7 éve a tudósok 2026-ot “biztonságosnak” gondolták, legalábbis abból a szempontból, hogy a klímakatasztrófa ekkorra még biztosan nem éri el az 1,5°C feletti melegedési értékeket.

Egyszerűbben fogalmazva 7 éve még úgy láttuk, több időnk van reagálni.

Hirdetés

Azóta azonban a fogadkozások és hangzatos tervek ellenére sem jutottunk számottevően előre.

Ennek pedig következményei vannak. Sem az erdőirtást nem sikerült visszafogni, sem a kibocsátást csökkenteni, így 2026 megítélése most sokkal sötétebb, mint eddig. Mostanra annak valószínűsége, hogy 2026-ig átlépjük az 1,5°C-os felmelegedési határt 48%-ra ugrott.

Ezt az emberiség egy része nem fogja túlélni

7 év. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy az esélyeinket rohamosan és drasztikus mértékben rontsuk.

Bár a környezettudatosság egyre elterjedtebb, egyre többen értik, mit is kellene tenniük, a megszokás és a kényelem még most is sokkal erősebb.

nagyon nagy a baj, nem csak a tengerszint drámai emelkedésével kell szembenéznünk a felmelegedés és a jégolvadás miatt, ami komplett országokat (Hollandia) és egyéb régiókat küldhet víz alá, de a brutális, heteken át tartó hőhullámok és szélsőséges időjárás emberek tíz vagy akár százmillióinak életét követeli majd.

Globális éhínség, tömeges fajkihalások

Ezáltal ráadásul a mezőgazdaság is ellehetetlenül, és egyre kisebb mértékben lesz képes kiszolgálni az emebriség egyre nagyobb élelmiszerigényét.

2026-ra eljöhet az a pont, amikor az egész ellátási lánc megborul és már nem tud kiszolgálni annyi embert, így tömeges éhínség fog tombolni a Földön.

És akkor még a tömeges fajkihalásról nem is beszéltünk, mely az élővilágot fogja érinteni, mely részben szintén összefügg a klímakatasztrófával.

Az ember túlélése sem biztos

A tudósok szerint nyilván enyhén túlzó, de valóban végveszélye kerülhet az emberiség, de legalábbis a legrosszabb forgatókönyvek szerint több száz millióan, vagy akár másfél milliárdan is meghalhatnak a közvetlen és közvetett hatásai miatt a folyamatnak.

Hirdetés

A megmaradt földi erőforrásokért pedig hatalmas háborúk robbanhatnak ki, a még élhető területek feletti uralomért is megindulhat a hajsza.

A tudósok egy része ráadásul annyira pesszimista, hogy azt állítják: ezt már nem lehet megállítani, v agy visszafordítani, csak a károk csökkentésére lehet felkészülni, de azt azonnal meg kell kezdnei…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!