Tudomány

3 millió éves felfedezés írhatja át az emberiség teljes történelmét

Itt az ideje új magyarázatokkal előállni az emberiség létrejöttére és eredetére vonatkozóan.

A kutatók éveken át azt hitték, hogy Etiópiában az emberi ősök voltak az első lények, akik kőből készült szerszámokat használtak körülbelül 2,6 millió évvel ezelőtt.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány azonban olyan új eredményeket mutat be, amelyek azt sugallják, hogy a szerszámkészítés több mint 300 000 évvel korábban, egy teljesen más helyen és egy olyan fajnál
történt, amely nem is őse a modern embernek.

Hirdetés

Az úgynevezett olduvai-szerszámkészítést gyakran a történelem mérföldkövének tekintik, amely lehetővé tette az élelmiszerek hatékony feldolgozását.

Ezeknek a fejlett (akkori) eszközöknek az eljövetelét széles körben a kultúra fejlődésében mérföldkőnek tekintik, és továbbra is próbakő maradt az emberi intelligencia megjelenésének idővonalát vizsgáló tudósok vizsgálataiban.

“Ezek az eszközök jobban őrölnek, mint egy elefánt őrlőfoga, és jobban vágnak, mint egy oroszlán szemfoga,”

– mondta Rick Potts, a tanulmány vezető szerzője és a National Museum of Natural History munkatársa.

“Az olduvai technológia olyan volt, mintha egy vadonatúj fogsort fejlesztenénk ki a testünkön kívül, és az afrikai szavannán az élelmiszerek új választékát nyitotta meg őseink előtt.”

A kutatók a szerszámokat körülbelül 2,9 millió évvel ezelőttre tudták datálni, sokkal korábbra, mint a kőszerszámok korábbi feljegyzései.

“Ez az egyik legrégebbi, ha nem a legrégebbi példája az olduvai technológiának,” – írta sajtóközleményében Thomas Plummer, a Queen’s College antropológiaprofesszora és a tanulmány vezető szerzője.

“Ez azt mutatja, hogy az eszköztárat korábban szélesebb körben terjesztették, mint azt az emberek gondolták.”

Bár lenyűgöző bravúr, hogy az eszközöket olyan régen gyártották kezdetben, teljesen működőképesek is voltak.

Hirdetés

Az eszközök mellett a kutatók két víziló csontjait fedezték fel, bizonyítva, hogy a homininek képesek voltak az eszközöket felhasználni nagy állatok feldolgozására és elfogyasztására.

A leghihetetlenebb, hogy a lap azt is leírja, hogy a csapat Paranthropus őrlőfogakat is felfedezett.

A Paranthropus nemzetség nem a modern Homo sapiens őse, hanem egyfajta evolúciós rokona.

Az őrlőfogak a valaha talált legrégebbi megkövesedett Paranthropus maradványok.

Noha széles körben elterjedt a vélekedés, hogy az olduvai-szerszámokat először a Homo nemzetségbe tartozó emberi ősök használták, az eszközöknek az őrlőfogakkal összefüggésben való felfedezése arra utal, hogy evolúciós rokonaink is használhatták ezeket a kőeszközöket, és
hogy a korai idők hominin fajainak valódi története árnyaltabb, mint gondoltuk.

“Ezeknek a Nyayanga-eszközöknek a Paranthropusszal való társítása újra megnyithatja azt a kérdést, hogy ki készítette a legrégebbi olduvaiszerszámokat,”

– mondta Plummer.

“Talán nem csak a Homo, hanem más típusú homininok is dolgoztak fel élelmiszert olduvai technológiával.”

“Folytatjuk a kormeghatározási minták gyűjtését, a növényzet rekonstrukcióján dolgozunk fitolit-elemzéssel (a talajban sok ősi fitolit található), és folytatjuk a viselkedési vizsgálatokat régészeti lelőhelyek szélesebb körének vizsgálatával, beleértve az édesvízi forrás környékét is,”

-mondta Plummer.

“És persze, ha több hominin kövületet találnánk a folyamat során, az nem lenne rossz!”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!