EgészségünkTudomány

39%-kal csökken a rák miatti halál kockázata, a tudósok világszenzációval felérő módszerét bárki bevetheti!

Döbbenetes! Tényleg hatásos, az eredmények magukért beszélnek a tudósok szerint!

Közkeletű vélekedés, hogy az alvásban rendkívül fontos az időtartam – a legtöbbször azt halljuk, hogy függően az életkortól, de napi 7–9 óra közötti alvásmennyiségre van szükségünk, és ez alapvetően tényleg fontos is az egészségünk szempontjából.

A nem megfelelő alvás ugyanis növeli a halál kockázatát – például, bár meglepő lehet, de nemcsak a túl kevés, de a túl sok alvás is.

Hirdetés

Most egy, a Sleep folyóiratban publikált tanulmány kuszálja össze még inkább a dolgokat: azt állítják ugyanis, hogy az alvás szabályszerűsége/rendszeressége még fontosabb lehet, mint az alvás időtartama.

Jobban előre jelezheti a halálozási kockázatot és különböző betegségeket is, így a következetesség – hogy mikor fekszünk le, és kelünk fel – rendkívüli jelentőséggel bírhat, még a megfelelő alváshosszhoz mérten is.

A kapcsolódó vizsgálatokat a Harvard Egyetem és az ausztrál Monash Egyetem kutatói végezték el: egy speciális, az alvást értékelő mérőszámot, az SRI-t (Sleep Regularity Index) számították ki egy 60 ezer ember alvási és egészségi adatai nyomán.

Mint kiderült, a legkevésbé rendszeres alvási szokásokkal rendelkező személyekhez képest azoknál, akiknél már szabályszerű volt mindez, 20-40 százalékkal volt alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata.

A rák okozta halál kockázata 16–39, míg a kardiometabolikus okokból bekövetkező halálozásé 22–57 százalékkal csökkent a következetes időpontban lefekvő és felkelő embereknél.

A legjobb SRI-pontszámokkal rendelkező személyek a vizsgálat időtartama alatt minden esetben egy egyórás időintervallumon belül aludtak el és ébredtek fel:

Ez azt takarja, hogy este 10 és 11 óra között hunyták le a szemüket, és reggel 7 és 8 között keltek fel.

Viszonyításképp, a legrosszabb értékekkel rendelkező emberek esetében már egy háromórás ablak volt a fekvéshez (10 és 1 óra között) és a keléshez (7 és 10 óra között) is, ami lényegesen rendszertelenebb

– összegzi a megállapításokat a Real Simple.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.