CímlapsztorikTudomány

Rendkívüli: Földönkívüli élet nyomait fedezhette fel egy bolygón a NASA

A jelenlegi fókuszban a K2-18 b exobolygó áll, melynek jellegzetességei arra utalnak, hogy élet lehet jelen rajta.

A bolygó mindössze 124 fényévre van a Földtől, és egy vörös törpe körül kering.

Régóta ismert, hogy lakható zónában található, és 2019-ben már bebizonyították, hogy víz lehet a felszínén, esetleg óceánokkal borítva.

Hirdetés

Azonban szeptemberben egy másik anyag jelenlétét is kimutatták a légkörében, a dimetil-szulfid (DMS vagy C2H6S) formájában.

Ez a vegyület a földi élőlények, különösen bizonyos algák termelése során keletkezik, és a Föld óceánjainak jellegzetes szagát adja.

Ez erős utalás lehet az élet jelenlétére.

Decemberben két elismert tudós, Aderin-Pocock csillagász és Tim Peake asztronauta nyilatkozott a médiában, biztosítva a közvéleményt arról, hogy 2024-ben az emberiség először fogja felfedezni a földönkívüli élet egyértelmű bizonyítékait.

Feltételezéseiket talán olyan információk alapján tették, melyeket NASA-s kapcsolataik révén kaptak, de a hivatal még nem siet a nagy bejelentésre, amíg azokat alaposan nem ellenőrizte.

A NASA a közelmúltban kiadott egy “cáfolatot”, mely valójában nem cáfol semmit.

A közlemény szerint “nem találtak egyértelmű bizonyítékot az életre egy földönkívüli bolygón”.

Az “egyértelmű” kulcsszó arra utal, hogy a NASA talált nyomokat, de azok még nem tekinthetők egyértelmű bizonyítéknak, mivel más, alternatív magyarázatokat sem zártak ki.

A NASA újraindított néhány korábban szüneteltetett projektet a földönkívüli élet kutatására, amelyek valószínűleg nem véletlenek.

Hirdetés

Ezek között szerepel olyan kutatás is, amely a Naprendszeren belül vizsgálná más bolygók és holdak életnyomait, az ezeket borító vastag jégrétegek alatt feltételezett óceánokba fúrva.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.