Címlapsztorik

Ma megszólalnak Magyarországon a légvédelmi szirénák, itt vannak a részeltek!

Figyelem! Ne ijedjen meg senki, amikor ma pár másodpercre megszólalnak a „légvédelmi szirénák”!

„Figyelem, ez próba!” Hogy a szomszédos Ukrajnában zajló háború idején ne keltsenek pánikot a lakosság körében, ezért csak csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbát hajtanak végre hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztórendszeren (MoLaRi), melyeket a köznyelv gyakran csak légvédelmi szirénákként emelget.

A Belügyminisztérium egy országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert üzemeltet.

Hirdetés

A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszeren időnként technikai próbát hajtanak végre, ilyen lesz majd a hétfő délelőtti teszt is.

Az eredeti tervek szerint most a rendszer hangos üzemű próbáját hajtották volna végre, ám az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmarad, és a szirénák csak „morgató” üzemmódban, néhány másodpercig működnek majd

– közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi rendszer lakossági tájékoztató-riasztó alrendszerének idei ütemterve szerint nyár végéig csak a maihoz hasonló, csökkentett üzemű próbák lesznek, a következő hangos üzemű próba szeptember 5-ére van beírva a naptárba.

Az OKF korábbi tájékoztatója szerint a csökkentett üzemű (morgató)próbánál a következő történik.

Elhangzik a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják. Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják.” szöveges rész.

Ezután azonnal leadják a szirénjelzést, menynek első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzés hangzik el, majd a jel lefutása következik be.

A szirénajelet követően ismét szövegesen, kétszer közlik, hogy a próbának vége.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!