Érdekes világ

Sokkoló benzinárak jönnek: 950 Forintba is kerülhet egy liter üzemanyag?

Sokkolóak a benzinárak Európa-szerte, a magyar árstop pedig nem tarthat örökké…

A skandináv országokban különösen elszabadultak az árak, ezzel szemben Magyarországon tankolhatunk szinte a legolcsóbban.

Legalábbis amíg tart az árstop.

Hirdetés

Európa-szerte “pánik”, és méregdrága üzemanyag

Az ukrajnai fegyveres konfliktus hatására elszabadultak a benzinárak, Magyarországon azonban a május 15-ig érvényben lévő 480 forintos hatósági ár miatt ezt leginkább a nagykereskedők érzik meg; minden eladott liter benzin vagy gázolaj után közel száz forint a veszteségük.

A pánikvásárlások eredményeként az elmúlt napokban több töltőállomáson is logisztikai eredetű, átmeneti üzemanyaghiány lépett fel, amelyek megfékezése érdekében a kormány intézkedéseket vezetett be többek között a jövedéki adó csökkentéséről, valamint arról, hogy a magyar és külföldi rendszámú kamionok csak piaci áron tankolhatnak.

Ezzel hazánkban már négyféle üzemanyagárat kell figyelni, mert ugyan a lakosság – bizonyos mennyiségi korlátozások mellett – literenként 480 forintért tankolhat, a 95-ös benzin átlagára 631 forint lenne, a gázolajé pedig 711 forint, miután az adócsökkentés hatására pár forinttal csökkentek ezek az értékek.

A vezess.hu szerint európai viszonylatban azonban még ezekkel az árakkal is jól állunk, bár a nagykereskedelmi árak szempontjából a szomszédos országok közül csak Ausztriában rosszabb a helyzet.

Az EU-tagállamok közül Norvégiában szabadultak el leginkább az árak, a 95-ös benzin literje ugyanis majdnem 950 forintba kerül. Dánia 845 forinttal szerezte meg a második helyet, Svédország pedig a harmadik legdrágább 807 forintos literenkénti árral.

Magyarország még a nagykereskedelmi árral is csak a lista huszadik helyéig jutott, a hatósági árnál pedig csak Lengyelországban tankolhatunk olcsóbban.

Gázolaj tekintetében a dobogós országok összetétele változatlan, a sorrend azonban más; Svédország majdnem 950 forintos literenkénti árral az élen jár, kicsit lemaradva, 945 forinttal követi Norvégia, Dánia pedig 825 forinttal a harmadik legdrágább ország ezen a téren.

Magyarország 711 forintos nagykereskedelmi ára a tizedik, a hatósági árnál pedig csak Máltán és Lengyelországban tankolhatunk kedvezőbben.

Mi vár a magyar autósokra, ha vége az árstopnak?

Nehéz most megmondani.

Hirdetés

Egy biztos: pokoli rémálom lesz, mert a jelenlegi áraknál valószínűleg jóval magasabban fognak tudni tankolni az emberek.

És az is bizonyos, hogy ezek után az emberek nagy része kétszer meggondolna majd, hogy hová fog menni autóval, ugyanakkor jelentős drágulási hatással lesz minden termékre, már csak az áruszállítás miatt is.

Nem véletlenül mondták egyes szakértők a két számjegyű drágulást számtalan termékre, bár megnyugtatásul hozzátették, hogy ez a legrosszabb forgatókönyv.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!