Tudomány

Nem nyújtanak elég védelmet az oltások az omikron ellen: őszre újra kell oltania társadalmat?!

Most már biztos: 4-6 hónapig nyújt védelmet egy adag vakcina.

Vagy mindenkit újraoltunk ősszel, vagy senki sem megy sehová?!

Az oltások nem védenek kellőképpen, őszre NULLA lesz a nyájimmunitás

Az omikron BA.2 alváltozat számos országban a BA.1 testvérváltozatát váltja fel a SARS-CoV-2 domináns formájaként, ami arra késztette a tudósokat, hogy elgondolkodjanak azon, vajon a COVID-19 világjárvány nem fogja-e ismét felforgatni ezeket a régiókat

Hirdetés

– írja a Nature.

„A BA.2 még rosszabb lehet, mint a BA.1 – ez volt a félelem” – mondta Laith Abu-Raddad, a dohai Weill Cornell Medicine-Qatar fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológusa, a tanulmány társszerzője.

Megállapították, hogy azok a lakosok, akik két adag Pfizer-BioNTech vagy Moderna mRNS-alapú vakcinát kaptak, több hónapig jelentős védelmet élveztek a BA.1 vagy BA.2 által okozott tüneteket okozó betegséggel szemben.

Ez azt jelenti, hogy idehaza is őszre ha nem kezdünk el újraoltakozni, akkor nullával lesz egyenlő a magyarok nyájimmunitása.

Vagy mindenkit beoltunk, vagy lezárások jönnek?

Ez pedig azért kritikus gond, mert egy oltatlan, védelemmel semennyire nem rendelkező társadalomban még egy egyszerűbb, elsőre ártalmatlannak tűnő omikron is tarolhat.

Arról nem beszélve, hogy őszig még felbukkanhat majd a hideg idő közeledtével olyan mutáció, variáns, ami drámai meglepetéseket okozhat, mint annak idején a halálos delta variáns.

Ha most még nem is, de az őszhöz közeledve egészen biztosan felmerül majd a kormány részéről is az oltás programok újbóli visszavezetése.

Ha ugyanis ismét leterheli az egészségügyet a sok beteg, akkor a maszk viselés és a korlátozások egy része is újra az életünk részévé válhat.

Orbán meglépheti a kötelező védőoltást?

Sok szó volt róla, hogy a választások miatt nem merték meglépni a kötelező oltást, noha számos más országban kötelezővé tették.

Hirdetés

Nem valószínű, hogy Orbán kötelezővé tenné, de ha olyan lenen a helyzet, hogy a hadik hullámban egy sokkal súlyosabb koronavírus változattal állunk majd szemben, akkor bármi lehetséges…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!