Rengeteg energiát spórolhatsz meg a főzésnél ezzel az egyszerű trükkel
Ezzel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.
Ti próbáltátok már?
Felkavarta az olasz gasztronómia állóvizét Giorgio Parisi Nobel-díjas olasz fizikus, miután egy új főzési módszert javasolt a tésztához
– számolt be róla az ANSA olasz hírügynökség.
Parisi szerint annak érdekében, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak – ezzel pedig csökkentsék a kiadásaikat – elég lenne csak addig bekapcsolva hagyni a tűzhelyet, amíg a víz fel nem forr.
Majd miután a tésztát beletették, szorosan zárják le az edényt, és ilyenkor már nyugodtan zárják el alatta a lángot vagy a főzőlapot.
A fizikus szavait sokan szkepticizmussal fogadták, Dario Bressanin kémikus azonban megvédte őt, mondván, hogy a megoldás működik.
A szakember szerint ebben semmi újdonság nincs.
Hiszen nem attól fő meg a tészta, hogy bugyog a víz, hanem attól, hogy a hőt átadja a tésztának.
Más kérdés, hogy mostanra már hozzászoktunk, hogy mindent fedő nélkül főzünk meg.
A La Cuccina Italia azt írja:
A módszerrel a főzésre fordított energia(számla), ezzel együtt pedig a szén-dioxid-kibocsátás 47 százaléka spórolható meg, ami igen figyelemre méltó.
Mit gondoltok erről?
Valaki már próbálta?
Vagy valaki már régóta így főz?