Érdekes világ

Francis Fukuyama szerint Orbán Viktor bukni fog, bele van kódolva a rendszerébe

A Stanford Egyetem politológia professzora szerint a kérdés eldőlt, az Orbán és a hozzá hasonló rendszerek napjai meg vannak számlálva,és tényleg “vége a történelemnek”.

A világhírű politikatudós a The Atlanticben közölt cikkében felhívja a figyelmet arra,

hogy a liberális demokrácia csak akkor tér vissza, ha az emberek hajlandóak harcolni érte, és az ukrán háború jól illusztrálja a mai nemzedéknek, mi is tét.

Hirdetés

A Stanford Egyetem politológia professzora úgy véli, hogy eldőlt a kérdés:

A liberális demokráciának nincs alternatívája, mert a látszólag erős tekintélyuralmi rezsimek alapvető gyengeségeket mutatnak.

Így megáll az, amit a tudós 1992-ben Hegelre hivatkozva idézett, hogy tudniillik véget ért a politikai-társadalmi rendszerek történelmi küzdelme.

Bár a covid idején és a háború eleje során is azt lehetett érzékelni, hogy a demokráciák némileg meggyengültek, a szélsőjobb előretörése is megfigyelhető volt, az áttörés végül elmaradt.

Mi több, a válságok és a nagyon nehéz élethelyzetek a tömegekben azt fogják eredményezni, hogy ezeket a tekintélyelvű rendszereket a társadalmi nyomás mindig bedönti idővel.

Az autokrtáciák alapvető működési hibákkal rendelkeznek, és ez jól látható a Putyin renderen, hogyan roppant meg a saját súlya alatt.

A főleg keleten működő, tömeget uralni akaró rendzsereknek hosszabb távon nincs jövője, legyenek látszólag bármennyire is stabilak.

Kérdés, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában, az Oroszországgal szemben fellépő nyugati országok összezárása idején mennyire teljesíthető ki az Orbán Viktor által elképzelt mintaadó szerep.

Orbán Viktor régi törekvése, hogy erős nemzetköz szövetséget építve hosszú távon is stabilizálja saját rendszerét.

Hirdetés

Ezek a kísérletek eddig jórészt elbuktak, elég csak a V4-ek széthullására, az érdemi gazdasági hasznot nem eredményező keleti nyitásra, vagy a Fidesz Európai Néppártból való kisodródására és leértékelődésére gondolni.

EFranciy Fukuyama ezért úgy gondolja, hogy valóban elérhettük a történelem végét.

Ezek a “rezsimek” ugyanis előbb vagy utóbb de ki fognak fulladni az “üzemanyagaikból” és a nép újra megdönti őket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!