Erőt ad és felvillanyoz: Energiával tölt fel tavaszra a mogyoróbarka tea, hihetetlen egészségügyi hatásai vannak!
Ti ezt tudtátok? Fogyasztjátok?
A virágzó mogyoróbokrok a hóvirágok mellett a tavasz első apró ígéretét hozzák a kertbe.
A mikroklímától is függ, de már januártól nyílhatnak sárga, szélporozta virágaik.
A sárgásbarna, összetett porzós barkavirágzat nagy mennyiségű pollent szór szét.
Nem kevés azoknak a száma, akiknek ezek a pollenek gondot okoznak: a legelső allergének között vannak a pollennaptárban.
Aki viszont nem allergiás, kihasználhatja ezt az időszakot aromás, egészségvédő tea készítésére.
A mogyoróbarka teát különféle panaszokra ajánlja a népgyógyászat:
Immunrendszer erősítésre, vitalizálásra, anyagcsere és vérkeringés serkentésére, valamint izzasztó hatása miatt megfázásra.
Az ásványi anyagokban és fehérjében gazdag mogyoróbarkát régebben meg is őrölték és szükség esetén lisztet készítettek belőle.
A rovarok számára a mogyoróvirágzat az egyik első tápanyagforrás, ezért csak annyi barkát szedjünk, amennyire szükségünk van, hogy nekik is bőven maradjon
Így készítsük a mogyoróbarka teát:
1-2 teáskanál friss vagy szárított mogyoróbarkát forrázzunk le 250 ml forró vízzel, majd hagyjuk 5-10 percig ázni.
Szűrjük le és ízesítsük a teát.
A tavaszi kúra során érdemes 1-2 hétig napi egy csészével fogyasztani belőle.