Érdekes világTudomány

A tudósok szerint TÉNYLEG lapos volt a Föld: sokkoló teória adhat mindennek értelmet?!

Igaza lehet a laposföld hívőknek?

Úgy tűnik, a laposföld-hívők nem beszélnek teljesen sületlenséget, amikor kétségbe vonják a bolygók alakját – mindössze pár milliárd évet tévednek.

Az évezredek alatt többször is bizonyították már, hogy a bolygók – köztük a Föld is – gömb alakúak.

Hirdetés

Nem mindig volt azonban ez így, legalábbis erre utaló nyomokat találtak a University of Central Lancashire kutatói.

Vizsgálatuk azt a rejtélyt próbálta kideríteni, hogyan is álltak össze a csillagok körüli porból és gázból az univerzum bolygói.

Ennek kapcsán a legelfogadottabb elmélet az, hogy a porszemcsék elkezdenek összetapadni, a kialakuló gócok/magok egyre nagyobbak lesznek, amíg el nem érik a bolygóméretet.

Egy kevesebbet emlegetett, de még mindig elfogadott modellről, az úgynevezett lemez- vagy koronginstabilitásról azt gondolják, hogy sokkal gyorsabban megy végbe, amikor a korong lehűl, és csomókká omlik össze, amelyek aztán bolygókká válnak.

Bármi is legyen a pontos igazság, eddig sosem vizsgálták, hogy pontosan milyen alakja is lesz a frissen születő bolygóknak.

Az egyetemi kutatók szuperszámítógépen futtattak bolygóképződési szimulációkat ennek kiderítésére.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy ha/amikor a bolygók koronginstabilitási úton képződnek, nem feltétlenül egyenletes az égitestek növekedése, hanem inkább lapos, korongszerű formát ölt.

Ahogy a fiatal bolygók növekedtek, végül felvették ismerős gömbformájukat, tehát nem maradt lapos a bolygó.

Noha ezek egyelőre csak szimulációk, a kutatócsoport úgy véli, a frissen képződő bolygók megfigyelése megerősítheti vagy meg is cáfolhatja tézisüket.

Hirdetés

Akármi is lesz az eredmény, a kutatást komolyan lehet venni, ugyanis itt a legkevésbé sem arról van szó, hogy valakik alaptalanul kürtölik világgá, hogy a Föld lapos.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.