EgészségünkTudomány

A gyomorban található mirigyeket is képesek leállítani a műanyag részecskék: mind mérgezve vagyunk?

Megdöbbentő és egyben nagyon ijesztő tudományos eredményekre jutottak. A műanyagok, mikroműanyagok elleni harcban azonnal lépnünk kell, különben a halálosan mérgező anyag mindent eláraszt, még a beleinket is.

Állatoknál már kimutatták

Új, műanyagok okozta betegséget fedeztek fel a tengeri madaraknál – írja a The Guardian.

A Londoni Természettudományi Múzeum szakértői elmondták, a plasticosis nevű kórságot kizárólag olyan szárnyasoknál figyelték meg, amelyek emésztőszervei sebhelyesek voltak az elfogyasztott műanyaghulladékoktól.

Hirdetés

A betegséget a madarak összes korosztályánál kimutatták, a kutatók szerint még a csibéknél is előfordulhat.
A plasticosis a mirigyes gyomorban található mirigyek leállásához vezethet. Ennek hatására az állatok kiszolgáltatottá válnak a fertőzésekkel és parazitákkal szemben, valamint az ételt is nehezebben emésztik meg.

Hasonló lehet a hatás az embereknél is?

Ez egyelőre még vita tárgya, de léteznek már erre irányuló kutatások, amik szintén ebbe az ijesztő irányba mutatnak.

Amikor egy élőlény műanyagot fogyaszt, legyen szó kisebb, vagy mikroműanyagokról, emésztőszervei begyulladnak.

Ha a gyulladás rendszeresen előfordul, vagy tartós, a szervek eltorzulnak, sebhelyessé válnak és többé nem működnek megfelelően.

A a szakértők szerint szinte lehetetlen megelőzni a plasticosist, hiszen mára hihetetlen méreteket öltött a tengereket érintő műanyagszennyezés.

És ez idővel az emberben is kialakulhat.

Egy másik, friss kutatás mikroműanyagot mutatott ki az anyaméhben és a csecsemők vérében is, de még az anyatejben is, ami meglehetősen tragikus tény az emberi egészségre nézve.

Egyes tudósok odáig mennek hogy felvetik a lehetőségét annak, hogy ez lehet a magyarázat a rák egyre inkább népbetegséggé válása mögött.

Egy biztos:

Hirdetés

A műanyagok, mikroműanyagok elleni harcban azonnal lépnünk kell, különben a halálosan mérgező anyag mindent eláraszt, még a beleinket is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!