Tudomány

A paksi atomerőművet valóban egy aktív törésvonalra építették? Amitől az ország bepánikolt…

Nem vizsgálták megfelelően, hogy aktív és kapabilis törésvonal felett helyezkedik-e el a paksi atomerőmű.

Az eddigi dokumentumok csökkentették a földtani kockázatot, a legújabb kutatások azonban arra mutatnak rá, hogy Paks igenis nagy földrengéssűrűségű terület

írja a HVG.

Hirdetés

Pontosan a törésvonal fölé tervezték az új paksi blokkok alaplemezét?

A paksi bővítés telephely-engedélyeztetése során az elmúlt évben elvégzett földtani kutatás során aktív tektonikai törésvonalra bukkantak az atomerőmű alatt.

A fő kérdés az, hogy képes ez a törésvonal akkora földrengést okozni, hogy megrongáljon egy ilyen masszív vasbeton épületet?

A mostani paksi földtani kutatás során megtaláltak több ilyen kisebb törésvonalat, köztük egy olyan vetőt is, amelyet ki is ástak, 2 méter mélységben. Ráadásul pontosan ott, ahova az új blokkok konténmentjét akarják építeni

számolnak e a szakértők az átlátszó.hu cikkében.

A másik baj az, hogy egy ilyen vető képes arra is, hogy vizet közvetítsen, a felszín alatti vízáramlás a vető mentén könnyebb. A földtani kutatási jelentés egy másik, hidrogeológiai alfejezetéből kiderül, hogy találtak is olyan felületeket a talajközeli rétegekben, ahol ez a vízáramlási képesség megvan. Ha egy ilyen vízáramlási zóna pont ott éri el a felszínt, ahová ezt a konténmentet rátették, az földrengés nélkül is problémát okozhat.

Az egész létesítmény veszélyben?

Vajon elég lenne egyetlen nagyobb földrengés Paks területén, és az ott található erőmű komplexum úgy megsérülhetne, mint annak idején Fukusimában?

Egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a nukleáris létesítmények alatt halad át, egy geológus pedig tízezer évnél fiatalabb földrengések nyomaira bukkant a telephely közvetlen közelében a felszínen.

Ezt az információt tudományosan állapították meg még korábban, azonban nem hozták nyilvánosságra szándékosan. Végül az átlátszó.hu volt az, melynek sikerült hozzáférnie a titkos információkhoz, és közzétenni a nyilvánosság számára.

Egyébként érdekes adalék, hogy a paksi telephely földrengésbiztonságáról évtizedes tudományos vita zajlik, mert az 1970-es évek elején, az atomerőmű építése előtt nem vizsgálták érdemben a helyszín tektonikai sajátosságait, azt hatalmi szóval jelölték ki a szovjetek.

Hirdetés

Paks II előkészületei tényleg nagyon aggasztóak

2021-ben derült ki újabb dokumentumokból, hogy törésvonal fut végig Paks II tervezett helyszínén is, de a fő gondot nem a földrengések jelentik, hanem az, hogy a vonal két oldalán a földtani környezet eltérően reagálhat a létesítmény súlyára, ami repedéseket okozhat a beton alapban

– véli Timár Gábor geofizikus, aki szerint a létesítményt a törésvonaltól északra kellene telepíteni.

Nyugtalanító véleményt fogalmaztak meg osztrák kutatók Paks II. tervezett helyszínéről.

A Bécsi Egyetem geológusai az osztrák környezetvédelmi hatóság megbízásából tekintették át az MVM Paks II. Zrt. által készíttetett földtani kutatás eredményeit, mindezek alapján pedig azt állítják:

A telephely földrengésveszély miatt nem alkalmas atomerőmű létesítésére.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!