Érdekes világ

Zelenszkij beszéde után szólították fel Magyarországot: “mielőbb fejezzék be…”

A NATO főtitkár kendőzetlenül fogalmazta meg aggályait az országunkkal kapcsolatban.

Zelenszkij nagyon erős beszéde

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az észak-atlanti szövetség 68. parlamenti közgyűlésének hétfői záróülésén felszólította a NATO-tagországok parlamentjeit, hogy:

Nyilvánítsák terrorista állammá Oroszországot az ukrán energiainfrastruktúrát ért támadások miatt.

Hirdetés

Az ukrán államfő videókapcsolaton keresztül mondott beszédében kiemelte:

Oroszország milliók életét sodorja közvetlen veszélybe azzal, hogy télen tönkreteszi az áramellátást, a vízellátást és a fűtést. Zelenszkij az agresszor elleni szankciók további fokozását követelte, és szorgalmazta egy újabb korlátozó EU-s intézkedéscsomag elfogadását 

– számolt be róla az MTI.

Felszólították Magyarországot

Az ukrán elnök köszönetet mondott az országának eddig nyújtott támogatásért, de további segítséget, kellő mennyiségű és minőségű légvédelmi és rakétaelhárító rendszerek biztosítását kérte a közgyűléstől.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a madridi ülésen felszólította Magyarországot és Törökországot, hogy mielőbb fejezzék be Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálását nemzeti parlamentjeikben.

Orbán sarokba szorítva? Már a finn elnök asszony is megszólta?

Finnország és Svédország idén májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe az ukrajnai háborúval összefüggésben. Csatlakozásukat az összes NATO-tagországnak jóvá kell hagynia, addig meghívott partnerekként részt vehetnek a NATO-tanácskozásokon, de nem rendelkeznek szavazati joggal.

Nem véletlen tehát, hogy november elején még a finn elnök is felhívta Orbán Viktort azért, hogy a ratifikációról tárgyaljon vele.

Gyakorlati előrelépés azóta sem történt, mindössze annyi fejlemény volt, hogy Gulyás Gergely néhány napja a kormányinfón azt ígérte: előbb fogjuk jóváhagyni a két ország NATO-csatlakozását, mint Törökország.

Sanna Marin is emlékeztette Morawieckit arra: Magyarország megígérte, hogy jóváhagyását adja a csatlakozáshoz, és azt szeretnék, ha ez mielőbb megtörténne, lehetőség szerint még az idei év vége előtt.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.