CímlapsztorikÉrdekes világ

A pirítós evés rákot okoz? Döbbenetes eredményre jutottak

Aki szereti a pirítóst, az “napi szinten gyilkolja magát”?!

Te hogy szereted a pirítóst?

Vannak, akik épp csak aranyszínűre pirítják a kenyerüket, de akadnak olyanok is, akik egészen sötétre égetik felületét.

Hirdetés

Az égett élelmiszerektől azonban érdemes lehet tartózkodni még akkor is, ha nem ismerjük teljesen annak az anyagnak a szervezetre gyakorolt hatását, ami ilyenkor keletkezik.

Az étkezési akrilamid az a vegyület, amelytől potenciálisan veszélyes lehet az égett pirítóst, és úgy általánosságban véve az égett ételeket megenni.

A keményítőt tartalmazó ételekben magas hőmérsékleten történő hőkezelés hatására létrejövő anyag a fehérjék és a cukrok reakcióba lépésének eredménye, ettől lesz sötétebb színe és jellegzetes íze a megsütött keményítős élelmiszereknek.

A SÜTÉS LEGKÜLÖNBÖZŐBB METÓDUSAIVAL ELŐÁLLÍTOTT ÉLELMISZEREKBEN MIND MEGJELENHET AZ ÉTKEZÉSI AKRILAMID, MELYNEK KONCENTRÁCIÓJA ANNÁL MAGASABB, MINÉL HOSSZASABBAN TESSZÜK KI HŐNEK AZ ADOTT ÉLELMISZERT,

így egy túlsütött, sőt, megégett pirítósban jó sok akrilamid halmozódik fel.

ár 1994-ben potenciálisan karcinogén anyagként beszéltek róla, állatokban végzett kísérletek sorozata pedig arról árulkodik, hogy mell- és pajzsmirigydaganat kialakulásához vezethet.

Az emberekre gyakorolt hatással kapcsolatos vizsgálódások ugyanakkor vegyes eredményekhez vezettek:

32 kutatás felülvizsgálatában egyelőre egyértelműen nem tudták az akrilamid felhalmozódását a leggyakoribb ráktípusok egyikének kialakulásához sem kötni.

Egy másik, megfigyeléses kutatás sem tudott az étkezési akrilamid és a rák közt kapcsolatot találni.

Hirdetés

Ugyanakkor egy 4000 fő bevonásával készített kutatás szerint van kapcsolat az étkezési akrilamid és a magas életkorban kialakuló rákos megbetegedések közt.

Ráadásul egy 18 kutatást összegző elemzés is talált némi kapcsolatot a vegyület, valamint a petefészek- és méhnyálkahártyarák esetében, különösen a nemdohányzók körében.

Mindezek ismeretében nem lehet kimondani, hogy mindenkinek tartózkodnia kellene attól, hogy égett pirítóst fogyasszon.

Ugyanakkor érdemes lehet megfontolni azt, hogy ne magas fokozaton pirítsd a kenyeret, amikor reggelit készítesz, hogy sötétbarna vagy fekete színű legyen a szelet, amibe harapsz, hanem inkább aranybarna.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!