Címlapsztorik

A sör és a pizza árát is befagyaszthatják: több mint 400 termék kaphat ársapkát

A kezdeményezéshez nyolc kiskereskedelmi lánc, a CBA, Coop, a Lidl, és Tesco – is csatlakozott.

Az ársapkás termékek közel 400-as listáján a SaS mezőgazdasági szakértője szerint ugyanakkor teljesen nevetséges vagy illogikus tételek is szerepelnek, ilyen például a sör vagy a pizza is.

A kezdeményezéshez nyolc kiskereskedelmi lánc – Billa , CBA, Coop Jednota, Kaufland, Labaš, Lidl, Terno és Tesco – csatlakozott.

Hirdetés

Ezen szereplők az illetékes tárcának még márciusban megküldték azoknak a tételeknek a listáját, amelyeknél június 20-ig biztosítják az árgaranciát.

Az inflációellenes garancia azt jelenti, hogy minden áruházlánc nagyjából 30-100 olyan élelmiszerfajtát határoz meg, amelyekre három hónapon keresztül ugyanazt az árat garantálja.

Ez összesen 400 egyedi tételt jelent” – tájékoztatott a szlovák földművelésügyi miniszter, hozzátéve, üdvözli, hogy az üzletláncok saját maguk döntöttek egy ilyen árkorlátozó lépés mellett.

Szlovákiákban így fogják mega dolgokat.

Kérdés, hogy a magyar modell le fogja-e követni az ottani modellt.

Ha beválik, megvan rá az esély, hogy igen!

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője szerint a szlovák ársapka talán nem is annyira a magyar ársapkához, hanem a néhány hónap múlva nálunk is életbe lépő kötelező akciókhoz hasonlítható.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyes országok folyamatosan figyelik egymás intézkedéseit és azokat fejlesztik tovább.

A szlovák ársapka nem azt jelenti, hogy mind a 400 élelmiszer ársapkát kap, hanem hogy minden bolthálózat kiválaszt 30-100 terméket, és ezek árait nem változtatja – mindössze 3 hónapig

Hirdetés

– közölte az Index érdeklődésére.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!