Egyéb

A szájvíz 30 másodperc alatt megöli a koronavírust: új kutatási eredmények bizonyítják

Az egyik legnagyobb fegyver lehet a koronavírus elleni harcban. Elmondták, mennyi ideig kell öblögetni, hogy hatásos legyen!

A maszk, a védőtávolság és a kézmosás után a szájvíz lehet a negyedik ellenszer a koronavírus ellen egy új kutatás szerint.

Meglepően hatékonynak bizonyult laboratóriumi körülmények között a teljesen hétköznapi, vény nélkül boltban is kapható szájvíz a koronavírus ellen

Hirdetés

-írja a BBC.

A Cardiff Egyetem tudósai szerint ha a klinikai tesztek után is ilyen biztatóak lesznek az eredmények, a szájvíz az emberek hétköznapi rutinjának fontos része lehet a jövőben.

Az egyetem kutatása szerint a legalább 0,07% cetilpiridinium-kloridot (CPC) tartalmazó szájvizek hatékonyan vehetik fel a harcot a koronavírussal szemben.

Bár a tanulmányt még nem vizsgálták felül, de korábban egy másik kutatás is hasonló eredményre jutott.

A tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a kezdeti eredmények valóban biztatóak, de nem a szájvizek fogják megoldani a vírus terjedését az emberek között.

“Noha a szájvizek valóban hatékonyan irtják ki a vírust laboratóriumi körülmények között, a klinikai vizsgálat fogja bizonyítani, mennyire működnek valójában a betegeknél”

A már folyamatban lévő vizsgálat során arra keresik a választ, hogy az egyszeri szájvizes öblítés hatása mennyi ideig tart.

A tudósok szerint kulcsfontosságú lehet, ha tudják reprodukálni a betegeknél azokat az eredményeket, amiket laboratóriumi körülmények között elértek…

Vagyis hogy fél perces öblögetéssel sikerült elpusztítani a vírusokat röviddel az expozíció, vagyis a megfertőződés után.

Hirdetés

A klinikai tesztek eredményére a jövő év elejéig várni kell.

Ha az eredmények kedvezően alakulnak, szakemberek szerint meg kell fontolni, hogy a már ismert gyakori kézmosás, a védőtávolság és a maszkviselés mellett a szájvizes öblögetést is felvegyék a koronavírus-fertőzés elleni napi rutinok közé az emberek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.