A tudósok és az elit üzenik: jó lenne áttérnünk a laborhús és rovarok evésére, idővel úgyis elkerülhetetlen lesz
Mit szóltok hozzá? Megüzentek még mást is
Fontos fordulópont előtt áll a világ, különösen az élelmiszerellátás tekintetében.
Korábban már voltak hírek arról, hogy az EU egyre inkább a rovraokból származő fehérje források felé kacsintgat.
Sőt, a műhúsok világa is beköszönt: mindezek szigorúan a bolygó megmentése érdekében.
Európa tudományos akadémiáinak friss állásfoglalása szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén.
Európának változtatni kell a táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival.
A dokumentum egy globális elemzés első, Európáról szóló része, amely 130 tudományos akadémia részvételével készült.
Úgy vélik, hogy az állati fehérje hagyományos formáinak vannak olyan alternatívái, amelyeket Európa is fontolóra vehet. Példaként említik a tengerekből, óceánokból származó élelmiszert, a laboratóriumban tenyésztett húst, illetve a rovarokat.
Az elmúlt időszakban több ismert ember is kiemelte a laboratóriumi hús fogyasztásának előnyeit. Bill Gates komoly pénzt fektetett egy mesterséges húst előállító cégbe, Leonardo DiCaprio pedig azt mondta:
A növényi alapú húsokra való áttérés az egyik legfontosabb lépés, amit megtehetünk a klímaváltozás ellen.
Hasonló dolgokat vall a témával kapcsolatban maga Bill Gates is.
“Nagyobb erőfeszítésekre van szükség, hogy megértsük a talaj szerepét a szén-dioxid megkötésében, a biodiverzitásban, illetve a biogazdálkodás vonatkozásában”
– fogalmaztak a kutatók, akik szerint Európa nem késlekedhet a genomszerkesztésben, a precíziós mezőgazdaságban, valamint a nagy adatállományok használatában rejlő lehetőségek kihasználásában.
Vagyis a tudósok lényegében megüzenték, hogy ideje, hogy ez a “szép új világ” szép lassan betörjön a hétköznapokba is, mert a technológia már készenáll rá.
Ráadásul előbb vagy utóbb amúgy sem lesz más választásunk.
Ti hogy látjátok?