Tech-Kütyük

A világ riadót fújt: a ChatGPT hozhatja le a világvégét és az összeomlást

Riadót fújtak a kutatók, a ChatGPT veszélyesebb, mint gondoltuk. Már a hazai Nemzeti Kibervédelmi Intézet is kiadta a figyelmeztetést.

Már nem csak a tudósok, hanem valamennyi hivatalos szerv is figyelmeztet: veszélyben az emberiség?

A mesterséges intelligencia destruktív módon is felhasználható, ami új lehetőséget nyújt a kiberbűnözők számára – figyelmeztet jelentésében a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).

A jelentés szerint a ChatGPT naponta több ezer álhírt és közösségimédia-bejegyzést képes készíteni a rossz kezekben, ami azért probléma, mert az emberek gyakran feltétel nélkül elhiszik a futótűzként terjedő híreket.

Hirdetés

Olyan tudósok, mint Joy Buolamwini és Timnit Gebru, már egy ideje riadót fújtak a mesterséges intelligencia sötét oldala miatt.

Safiya Umoja Noble sokat írt az algoritmusainkban rejlő elfogultságról, amely észrevehető az olyan népszerű alkalmazásokban, mint a TikTok, de a ChatGPT is érintett lehet.

Olaszország adatvédelmi okokból azonnali hatállyal be is tiltotta a csetbotot.

Szabályozni kell vagy leállítani a fejlesztését, vagy összeomlás jön

Kijelenthető, hogy az MI rohamlképtékben tör előre.

A tudósok egy része szerint ez jó és az emberiségnek előre kell lépnie majd egy újabb nagy technológiai forradalomba a számítástechnika és az internet elterjedése után.

Azonban a bölcsebb másik tábort alkotó tudósok szerint az MI szó szerint letarolja a világot és beláthatatlan következményeket hozhat magával.

A legrosszabb és legfilmesebb forgatókönyv szerint életre kel majd egy a Terminátor filmekből ismert Skynethez hasonló rendszer, mely legyalulja az emberiséget.

Sokkal valószínűbb azonban egy globális szintű összeomlás.

Az MI rengeteg ember munkáját veheti majd el és több területen átveheti majd az irányítást minden felett, ami ha nem is jár árt szándékkal, de egy világméretű összeomlást idézhet elő.

Hirdetés

Ez még nem az a “valódi gonosz”, melytől rettegni kell?

A tudósok egy dolgot kiemelnek.

A ChatGPT abban különbözik más nyelvi modellektől, hogy képes valós idejű reagálásra, hisz képes megérteni a beszélgetés kontextusát, és az alapján valós időben megfelelő válaszokat generálni.

Ezt az önfigyelési mechanizmusok teszik lehetővé, mely segítségével a hálózat a bemeneti szövegben lévő különböző szavak és kifejezések fontosságát az adott feladat szempontjából mérlegelni tudja.

Mindezek ellenére rendkívül veszélye sés kártékony tud lenni.

Különösen ha nem leszünk képesek visszatuszkolni azt a bizonyos szellemet a palackba.

Az azonban egészen biztos, hogy a következő 5-10 évben gyökeresen fog mindent megváltoztatni itt a Földön.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.