Tudomány

Afrikából jöhet a következő ismeretlen vírus – tudósok kongatták meg a vészharangot a CNN-nek

A covid-19 a következő vírushoz képest ártatlan “unokaöccse” lesz, állítják a szakértők. Már most zajlik valami nagyon aggasztó a kontinensen, ami később tényleg megtizedelheti az emberiséget.

A kongói Ebola-gyanús betegek személyazonosságát titokban tartják, hogy megvédhessék őket szomszédaik félelemből fakadó indulataitól:

Az emberek nagyon tartanak az eredetileg 50-90 százalékos halálozási aránnyal járó betegségtől, holott arra kezelés és oltás is létezik már, melyeknek köszönhetően jelentősen esett a kór halálozási aránya.

Hirdetés

A kongói orvosok ugyanakkor már nem az Ebolától tartanak:

Attól félnek, hogy egy ismeretlen betegséggel szembesülnek majd valamelyik érintettnél.

Ha annál a koronavírus fertőzősége az Ebola halálozási arányával keveredne, nem csak Kongó lenne bajban.

Jean-Jacques Muyembe Tamfum, az Ebola egyik felfedezője szerint ismeretlen és potenciálisan halálos vírusok felbukkanására számíthatunk az afrikai esőerdőkből.

“Olyan világban élünk, amelyben új kórokozók jelennek meg, ami veszélyezteti az emberiséget”

– mondta el Muyembe a CNN-nek. 1976-ban fiatal kutatóként az elsők közt volt, akik vért vettek azoktól a páciensektől, akik vérzéses lázzal kerültek be a kórházba.

80-88 százalékuk nem élte túl a betegséget.

A vérmintákat belga és amerikai laborokban elemezték, a benne talált, féregre hasonlító alakú vírust pedig Ebolának nevezték el arról a folyóról, amelynek közelében az esetek történtek.

Akkor az afrikai kutatóknak nyugati laborokból volt szükségük megerősítésre: most pedig a Nyugatnak kell Afrikában bíznia, hogy idejében lép majd, ha egy előre rettegett vírus felüti a fejét.

Hirdetés

Ha pedig ez nem történik meg, akkor olyan pokol szabadulhat el az egész Földön, ami tényleg kiirthatja az emberiség akár közel felét, vagy legrosszabb esetben akár 90%-át is.

Olyan ez, mintha egyfajta evolúciós biztosíték lenne.

Azaz ha egy élőlény olyan szinten elszaporodna és nem tudna együtt élni a természettel, hogy elkezdené elpusztítani az utolsó érintetlen területeket akkor ebbe a folyamatba mintha “bele lenne kódolva” az, hogy egy zoonózis bukkan fel, mely aztán leredukálja az adott faj populációját.

Egyszerűbben és vallásibb megfogalmazással élve: a természet büntetése.

A kérdés nem az, hogy megjelenik-e majd a jövőben egy új, ismeretlen és veszélyes vírus, hanem az, hogy mikor történik meg.

Minél több erdőt irtunk ki, minél virágzóbb a vadhús feketekereskedelme, annál valószínűbb, hogy nagyon hamar.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.