Érdekes világTudomány

Alternatív valóságot rejthet a feketelyukak belseje? kvantumfizikai bizonyítékok írhatják át a valóságunkat

A tudomány a világ egyik legnagyobb rejtélyére adhatja meg a választ?

A feketelyukakról rengeteg midnent tudunk ma, de még mindig több a megválaszolatlan kérdés, mint a konkrétum. Korábbna a létezésük sem volt teljesne biztos.

Feketelyukak titka

Ma viszont ott tartunk, hogy már a határán vagyunk annak, hogy jobban megértsük őket, és feltárjuk azt, hogy mi is történhet a belsejükben.

Hirdetés

A feketelyukak gyakorlatilag összeomlott egykori csillagok “maradványai”, kozmikus “kipárolgásai”.

Most úgy tűnik, új elmélet borzolhatja a tudományos világ kedélyeit: a feketelyukak alternatív világokat, valóságokat rejthetnek ugyanis a csillagászok és tudósok állítása szerint.

A feketelyuk a tudomány mai állása szerint mindent “felfal”.

Az anyag beleáramolva látszólag eltűnik, megszűnik létezni.

De vajon tényleg megszűnik? És mi a helyzet azzal a szuperfolyékony héliummal, mely nagyon hasonlóan kezd viselkedni egy feketelyukhoz? Ugyanis ez a világ egyik legrejtélyesebb tudományos titka.

Szuperfolyékony hélium: a kulcs?

A szuperfolyékony héliumnak olyan tulajdonsága vannak, amilyen szinte egyetlen más anyagnak sem, ami folyik. Éppen ezért a tudósok már évek óta kísérletezgetnek vele, és rájöttek, hogy sok tekintetben nagyon is hasonlítanak egyes benne lezajló folyamatok a feketelyukakban lezajló dolgokhoz.

Azonnal felmerültek a találgatások, hogy vajon előállítható-e belőle egy tényleges feketelyuk.Sokági féltek attóla tudósok, hogy ez nagyon veszélyes, és az egész világot elpuszíthatná, ha a kísérlet srán egy ilyen kreált feketelyuk “elszabadulna”.

A szuperfolyékony hélium ugyanis annyira hideg, hogy mindösszesen kettő fokkal nagyobb a hőmérséklete az abszolút zéró hőmérsékletnél.

A szuperfolyékony hélium emiatt a hőmérséklet miatt egy nem viszkózus gázzá alakul, ami ha elkezd forogni saját tengely ekörül, akkor azt örökké fogja végezni, ugyanis nincs súrlódás, ami ezt megállítaná.

Ez azért ennyire érdekes, mert szuperszámítógépekkel szimulálták az eseményeket, amikor kiderült, hogy ez a folyamat nagyon hasonlóan – vagy ugyanígy zajlik le egy feketelyuk belsejében is.

Hirdetés

Ez persze csak egy lehetséges elmélet, még semmi sem biztos, de egyelőre ez a legjobb „képünk”, amit arról kaptunk, hogy mi történhet az anyaggal, és annak atomjaival a feketelyuk belsejében, amint túlhalad az eseményhorizonton.

Alternatív valóságok a feketelyuk belsejében

A jelenség további tanulmányozása alapjaiban változtathatja meg, és bővítheti ki a kvantumfizikai ismereteinket.

Végső soron az is felvetődött, hogy talán alternatív valóságok lehetnek a feketelyukak belsejében.

Egyelőre az biztos, hogy a feketelyukakból semmi sem jut ki a mérések szerint.

Sem fény, sem információ, anyag, vagy maga az idő.

Minden csapdába esik benne egyetlen pontba sűrűsödve. De a tudósok felvetették: mi van, ha úgy működhetnek, mint egy kozmikus lefolyó, aminek a másik oldalán egy inverz valóság létezik?

Egyelőre nem sikerült még igazolni a felvetést, de a tudósok azon dolgoznak, hogy ez megtörténjen, mert ez újraírná a világunkról alkotott képünket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!