Misztikum

Az elveszett himalájai királyság megnyílik a világ előtt: jön a felemelkedés?

Számos legenda kering az elveszettnek is nevezett királyságról, melyről úgy tartják, hogy a végső ősi tudás őrzője és hogy az emberiség felemelkedésének kulcsát hordozzák.

A nepáli Mustang királyság vagy ahogy hívták “kis Tibet” az ország észak-nyugati részén fekszik. 1974-ig a tibeti ellenállás központjaként működött, politikailag önálló volt, saját nyelvvel és kultúrával. 1992-ig senki nem tehette be a lábát erre a területre, azóta azonban felfedezték a helyet, bár csak lassan a méregdrága trekking engedélyek miatt.

Földünk egyik legelzártabb országa. Soha nem gyarmatosították a történelem során.

Hirdetés

Ez egy olyan titkos és rejtélyes királyságnak adott otthont évezredeken át, akik a saját állításuk szerint is őriznek valamit a régi korból, egyfajta ősi tudást és hagyományt, melyre nagy szüksége lesz a modern nyugati civilizációnak a hanyatlás korszakában.

„Egy álmot kutattam, melyet már ezrek megálmodtak előttem. Egy elveszett horizontról álmodtam. Éreztem, hogy valahol létezik egy utolsó földdarab, mely még érintetlen és kortalan, melyet a világ még nem fedezett fel.” (Michel Peissel)

Most a királyság is bajban van, egy ideje már folyamatos néepsségfogyással küzdenek.

Utolsó királyuk, Mustangi Raja Jigmi Palbar Bista 2016-ban hunyt el. Tisztában volt vele, hogy nehéz idők jönnek népére. Ennek egyik oka a népességfogyás, a másik pedig a környezeti változások számlájára írható.

Mustangot 2001-ben még 15 ezren lakták, 2005-ben már csak 8 ezren, most pedig alig több, mint 5000 állandó lakosa van a területnek.

Ezt a királyságot sokan Shambhalával, az elveszett királysággal is azonosítani szokták.

A tibeti hiedelem szerint a Himalája-hegység magasában rejtőzik az istenek birodalma, Shambhala.

A királyság területeén vannak olyan rejtélyes vájatok is, melyeknek eredetét a mai napig nem sikerült meghatározni.

A több ezernyi sziklába vájt barlang rejtélye a tudósoknak nagy fejtörést okoz. Egyelőre nem tudják, hogy mi célt szolgált, laktak-e bennük és, ha igen, kik lehettek azok?

Hirdetés

Arra sincs magyarázat, hogy esetleg temetkezésre használták. További kérdéseket vet fel, hogy a rendkívül veszélyes helyen a meredek hegyoldalakon 46 méteres magasságban hogyan tudták kivájni ezeket az üregeket?

Egyesek meredekebb elméletek szerint Mustang királysága mindig is kapcsolatban volt más, az égből érkező emberekkel, akik olyan ősi tudással látták el őket, melyet a mai napig őriznek.

Léteznek szobrok is, melyeknek már-már mágikus erőt tulajdonítanak.

A király Dzsigme Szinghi Palbar Biszta.

Dzsigme elmagyarázta, hogy a szobrocskák nem csupán műalkotások, hanem eleven szellemek, amelyek ősidők óta védelmezik a családját.

Mielőtt kiteszik az oltárra őket, egy magas rangú szerzetes „megvilágosult testtel, beszéddel és elmével ruházza fel mindegyiket”.

De most Dzsigmén a sor, neki kell megvédenie az istenségeket, legalábbis a tárgyiasult formájukat.

Minden régiségkereskedő mesés vagyont keresne, ha pénzzé tehetné ezt a gyűjteményt a feketepiacon.

Századokon át nem kellett attól félni, hogy a hitbuzgó buddhisták által lakott, elzárt városban bárki eltulajdonítaná a kincseket.

Ám a külvilág már ott toporog Mustang kapuinál, a király lassan a műkincsei miatt is aggódhat…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!