CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Az “Ötödik elem” létezhet – Egy új kísérlet megerősíti

Drámai felfedezést tettek a tudósok! Megtalálták “mindennek a tervrajzát”…!

Talán egy új kísérlet megváltoztatja az általunk ismert fizikát, és a tudósok végre felfedezhetik az “ötödik elemet”.

Az AIP Advances folyóiratban megjelent új cikk egy kísérletet tett közzé, amely bebizonyítja, hogy az információ sokkal többet jelent, mint gondoltuk.

Hirdetés

Dr. Melvin Vopson fizikus évek óta tanulmányozza az anyag és az információ kérdését a világegyetemben. Munkája során publikált egy tanulmányt, amelyben azt sugallta, hogy az információnak tömege van.

Ez azt jelenti, hogy minden elemi részecske, az univerzum legkisebb ismert építőköve, információkat tárol magáról, ahogy az ember DNS-e is.

A fizikus az információt az univerzum alapvető építőkövének nevezi.

“A fizikai univerzum és az információ közötti kapcsolat nagyon mély, hiszen bebizonyosodott, hogy az információ fizikai mennyiség. Ezért a fizikai univerzum szerves részének kell lennie,”

– mondta a tudós az AZoQuantum folyóiratban.

“A dolgok egy kicsit bonyolultabbá válnak, amikor elkezdünk azon gondolkodni, hogy mi is az információ, és mi a szerepe az univerzumban, mert ez mindennek a ‘tervrajza’.”

Azt is állítja, hogy az információ lehet a megfoghatatlan sötét anyag, amely az univerzum csaknem egyharmadát teszi ki.

Új kísérlet

Egy új tanulmány részeként a fizikus kidolgozott egy kísérletet, amely (ha minden jól megy) megerősíti, hogy az információ az anyag ötödik formája a szilárd, folyékony, gáz és plazma mellett.

“Ha feltételezzük, hogy az információ fizikai és tömege van, és az elemi részecskék DNS-sel rendelkeznek önmagukról információval, akkor ez bizonyítható? Legújabb cikkem ezeknek az elméleteknek a teszteléséről szól, hogy a tudományos közösség komolyan vegye őket,” – jegyzi meg a tudós.

Hirdetés

Vopson kísérlete azt sugallja, hogy lehetséges az elemi részecskék információinak kimutatása és mérése egy részecske antirészecskével történő ütközésével. Mivel egy elektronban 22 milliószor kevesebb információ van, mint a tömege, a kísérletek egyszerűen kitörlik az információ tartalmát.

Amikor egy elektron-pozitron megsemmisül, a két 511 keV-os gamma-fotonon kívül (ami a nyugalmi tömegük energiává alakulásának eredménye), további két kis energiájú foton jelenhet meg információtartalmuk törlése következtében, véli a tudós.

Szobahőmérsékleten a pozitron-elektron annihilációnak két ~50 µm-es infravörös fotont kell termelnie az információ törlése miatt. Így ez a kísérlet megerősítheti mind az információs találgatásokat, mind az információ létezését, mint az anyag ötödik állapotát az univerzumban.

Egyszerűen fogalmazva, amikor egy anyagrészecske ütközik egy antianyag részecskével, megsemmisítik egymást. A részecskéből származó információnak valahova el kell jutnia, és a tudós ezt akarja “elkapni”.

Mindent megváltoztathat

“Ez a betekintés pillanata lesz, mert megváltoztatja az általunk ismert fizikát, és kibővíti az univerzumról alkotott ismereteinket. De ez nem mond ellent a fizika egyetlen létező törvényének sem,” – mondta Dr. Vopson.

Az elmélet egyik jellemzője, hogy nem mond ellent sem a kvantummechanikának, sem az elektrodinamikának, sem a termodinamikának, sem a klasszikus mechanikának. Például az általános relativitáselmélet ellentmond a kvantummechanikának.

Ez viszont megnehezíti a tudományos “mindenség elméletének” felépítését, amely abból áll, hogy mindkét fogalomnak más-más alkalmazási területe van. A kvantummechanikát főként a mikrokozmosz leírására használják, míg az általános relativitáselmélet a makrokozmoszra alkalmazható.

“A kísérletem valami újat és hihetetlenül izgalmasat ad a fizikához,” – tette hozzá a tudós.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.