CímlapsztorikTech-Kütyük

Betilthatják a Tiktokot a 18 alattiaknak Magyarországon

Egyre biztosabb, hogy durva szigorítás jöhet itthon is.

Az Egyesült Államokban és Európában is napirenden van a fiatalok körében népszerű TikTok korlátozásának, illetve betiltásának a kérdése.

A magyar politikát is foglalkoztatja a téma, nemrégiben az LMP kezdeményezte a videómegosztó platform betiltását a 18 éven aluliak számára. A pártokat kérdeztük a videómegosztóval kapcsolatos álláspontjukról.

Hirdetés

Napjainkban az életünket behálózzák a különböző közösségi platformok, kikerülni őket annyit jelent, minthogy az ember önkéntes digitális száműzetésbe vonul, amit kevesen vállalnak az összekapcsolt világunkban.

Az azonban az egyszerű felhasználó számára már követhetetlen, hogy adataink hol, kinél landolnak, és mire használják fel őket.

Nem véletlen, hogy a közösségi platformok használatával kapcsolatban egyre komolyabb aggályok merülnek fel, ha a biztonságról és az adatvédelemről van szó.

Persze, ez a problémás kérdés sem feltétlenül csak az egyszerű felhasználók védelméről szól, a TikTokot leginkább azért tartják trójai falónak a nyugati kormányzatok, mert a platformot Kínában hozták létre, és a felhasználók adatait is ott tárolják.

Márpedig a Nyugat, pontosabban az Egyesült Államok és Kína vetélkedése egy új hidegháború küszöbén van, számos elemzés szerint ezt a küszöböt már át is lépték. Egy ilyen világpolitikai szkanderben természetesen az adatgyűjtés is eszköz az ellenfelek számára.

A Google és a Facebook adatvédelmi hiányosságai egyébként a nyugati országokban sem maradnak kritikátlanul, emellett már annak is komoly szakirodalma van, hogy a különböző platformoknak milyen hatása van a mentális egészségünkre, legfőképpen a fiatalok szellemi fejlődésére.

A Fidesz-frakció röviden, egy mondatban válaszolt, a sajtóosztályuk közölte:

Számos más gyermekvédelmi javaslat mellett az LMP felvetését is megvizsgáljuk, és a frakció ki fogja alakítani az álláspontját.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!