CímlapsztorikMúltidéző

Elveszett sziget, a magyar Atlantisz nyomaira bukkantak: ez mindent megváltoztathat

A Dunában Budapest területén találták meg a magyar Atlantiszt.

Több régi térkép is ábrázolta, de a modern tudomány végre bizonyítani is tudta a létezését.

Állítólag a legendás és rejtélyes Fürdő-sziget a Duna egykori szigete Budapesten, az Árpád hídtól közvetlenül északra a Dagály fürdő előtt húzódott.

Hirdetés

Úgy tudni, hogy a legnagyobb hossza 700 lépés, szélessége 150 lépés volt 1857-ben. A Duna-szabályozás előtti meder a mai Népfürdő utca mentén húzódott.

A 19. század végén feltöltött területen létrehozott Újpesti rakpart nagyjából érinti az egykori sziget keleti oldalát. Legdélebbi pontja nem érte el a mai Árpád híd vonalát.

A római időkben a sziget stratégiai fontosságú szerepet töltött be Aquincum és Transaquincum között. 1857-ben Zsigmondy Gusztáv mérnök 4 római hídpillér cölöprács alapozását dokumentálta.

A szigeten feltörő hévforrások római fürdő(ke)t tápláltak.

1775-ben a Vác városát részben elpusztító jeges árvíz felszínét letarolta, növényzetét, fürdőjének romjait elpusztította. Ettől kezdve a sziget zátonnyá alakult, és csak alacsony vízállásnál emelkedett ki a Dunából. 1874-ben a Dunagőzhajózási Társaság folyószabályozás okán az egész szigetet elkotortatta.

Buda és Pest vízellátásnak problémái kapcsán az 1850-es években a figyelem középpontjába került a Fürdő-sziget. 1854, 1855 és 1857-ben Szabó József geológus tanulmányozta a forrásokat. 1857 márciusában 12 olyan forrást talált, melyek hőfoka meghaladta a 40 fokot.

A legmelegebb közülük 42,2 Celsius-fok hőmérsékletű volt.

Az innen begyűjtött és elszállított vízmintákról megemlítették, hogy később elszíneződtek.

Nagyon szomorú sors várt rá, hiszen a későbbi idők növekvő hajóforgalmát akadályozta, ezért az 1873-74-es folyószabályozási munkák során az elkotrása mellett döntöttek.

Hirdetés

A régi időknek emléket állító római kori falak és épületek mind odavesztek, egyedül egy, a Dunának, mint istenségnek hódoló oltárkő élte túl a pusztítást.

A National Geographic részletesen írt arról a kutatásról, amelynek keretében az Interspect csapata egy különleges, repülőgép-fedélzeti hőtérképező berendezéssel a hajdanvolt sziget helyének megtalálására indult.

Sikerrel is jártak, hiszen bár a földet elhordták onnan, a hőforrások továbbra is a felszínre törnek a Duna medre alatt.

Maga sziget elveszett ugyan, de emléke továbbra is él, egy különleges legendával gazdagítva Budapest és Magyarország történelmét.

Ezentúl mindenki kicsit más szemmel tekinthet a hajdanvolt fürdőhely irányába, amikor útja a Margit-sziget környékére vezet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!