EgészségünkTudomány

Bio élelmiszerek rejtik a halált? Vegyszer maradványokat találtak már ezekben is

Elrákosodó generációk jönnek?

Egy ideje sejthető volt és tudományos körökben szinte köztudott tényként kezelték, mégis hosszú ideig hallgatták el az emberek és a világ elől, hogy a szermaradványok akár a bio termesztéssel előállított zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálhatók.

Ez azért is súlyos, mert a bio termékekről általában azt gondoltuk, hogy “legalább ezek nem mérgezők”.

Hirdetés

De miért és hogyan lehet kimutatni a rovarirtó és egyéb szermaradványokat a bio termékekben?

A kutatók nemrégiben jöttek rá erre a nagy talányra, és rájöttek, hogy a szermaradék-problémák a bioélelmiszerek esetében is fennállnak.

A biotermékek a termelés során a szomszédos, hagyományosan kezelt táblákról permetelsodródás miatt is szennyezettek lehetnek.

Ezért az Európai Unió biorendelete fokozott védelmet biztosít a fogyasztóknak, és viszonylag szigorú monitoringrendszert működtet.

A szermaradék-problémák egyértelműen jelen vannak a bioélelmiszerek esetében is, és mindent megfertőz az a méreg, amit az ember az ipari szintű élelmiszertermelés során használ.

A helyzet különösen nehéz, mert vagy elhagyjuk ezeket a vegyszereket, és sokkal kevesebb élelmiszert tudunk termelni, vagy megtartjuk, és ezzel még inkább kockáztatjuk az eljövendő generációk egészségét, megmérgezve a környezetüket.

Néhány alternatív megoldás létezik, de ezek még nem értek el olyan stádiumot, hogy ugyanolyan hozamot biztosítsanak, mint a jelenlegi “vegyi” módszerek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.