CímlapsztorikÉrdekes világ

Féreg invázió Magyarországon? Tényleg ellephetnek mindent az elpusztíthatatlan lények?

Megszólaltak a szakértők is.

Az utóbbi napokban hihetetlenül nagyot szólt és nagy riadalmat keltette az a hír, amit azóta biológusok és a sajtó nagy része is megerősített.

Hogy egy újabb, már-már horrorfilmekbe illő invazív faj vetheti meg a lábát Magyarországon.

Hirdetés

Vagy akár már meg is vetette…

De miről is van szó? Mennyire veszélyes, mit kell a sokszor “húsevőnek” is becézett “bestiáról”, ami egy elpusztíthatatlan féreg faj?

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói először azonosítottak két szárazföldi laposféreg fajt Magyarországon, amelyek egy pécsi kertészetben kerültek elő.4 nappal ezelőtt

A fajok egyike a Diversibipalium multilineatum névre hallgató planária, amelyből 27 centiméter hosszú példányt is találtak.

A fajra a szalmasárga alapszín és a háti oldalon végighúzódó három barna csík, valamint a fej két oldalán található kiszélesedő lebeny jellemző, emiatt magyarul a kalapácsfejű féreg nevet javasolták neki.

Ezt a fajt eredetileg Japánban írták le, vélhetően oda is behurcolás útján került.

A közlemény szerint az Obama nungara mára már számos európai országban megjelent és elterjedt.

Miután a pécsi kertészetben talált példányokat begyűjtötték, egy budapesti kertészetben, illetve egy szombathelyi botanikus kertben is előkerült néhány, ami azt jelzi, hogy a jelenleg ismertnél sokkal elterjedtebb lehet országszerte.

Számos pécsi példány petecsomagot is lerakott, ez mutatja, hogy képes volt ivarosan szaporodni Magyarországon.

Hirdetés

A féreg maga egyébként veszélytelen, ugyanakkor a szakértők szerint egyelőre nem lehet meghatározni, hogy hosszabb távon milyen károkat okozhat a hazai élővilágnak.

Nagyon nehéz elpusztítani őket.

A tudósok ezért azt mondják, hogy leghatásosabb forró vízbe tenni őket, vagy fagyasztani, mert az eltaposást és egyébmódszereket nagy valószínűséggel túlélhetik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.