Egyéb

Borzalmas felfedezést tettek a koronavírussal kapcsolatban: az egész testet “kicsinálja”?

Az egész testben képes szétterjedni a koronavírus, de ez még csak a jéghegy csúcsa.

Amit most felfedeztek, amiatt minden tudásunkat újra kell írni a vírusról.

Bár a betegség felsőlégúti fertőzésként ismert, az adatok alapján a koronavírus az egész testben képes elterjedni.

Hirdetés

A Covid-19 akár a tüdőt, a szívet, a lépet, a veséket, a májat, a vastagbelet, a mellkast, az izmokat, az idegeket, a nemi szerveket, a szemet és az agyat is érintheti.

Az egyik alany agyában még 230 nappal az első tünetek jelentkezése után is tudták detektálni a koronavírust.

Az adatok azt mutatják hogy egyes betegeknél a SARS-CoV-2 az egész szervezetet érintő fertőzést okozhat, és hónapokig fennmarad a testben.

Korábbi elemzések már feltárták, hogy a vírus több szervre kiterjedő betegséget idézhet elő, a friss publikáció megerősíti ezeket a megállapításokat.

A csapat 44 személy boncolási eredményeit vizsgálta. Sydney R. Stein, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársa és kollégái a SARS-CoV-2 hírvivő RNS-ének szintjét mérték fel a test 85 helyén és folyadékában.

2020 áprilisa és 2021 márciusa között a Covid-19-ben elhunyt, felnőtt oltatlanoknál 79 hely és testfolyadék esetében észleltek magas vírusszintet.

Meglepő módon a tüdő gyakran gyulladt és sérült volt, az agy és más szervek ugyanakkor a kórokozók sokasága ellenére kevésbé mutattak szöveti elvátlozásokat.

Erre egyelőre nem találtak biztos magyarázatot.

További érdekesség, hogy a gyógyulás későbbi szakaszában a tüdő gyulladása csökkent, a többi szervnél viszont nem volt kiugró a javulás.

Hirdetés

A legfontosabb megállapítás, hogy noha a Covid-19 a légzőszerveket terheli meg leginkább, a fertőzés az egész testben képes szétterjedni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.