Tech-KütyükTudomány

Breaking: a mesterséges intelligencia konkrétan kiirtaná az emberiséget

Saját maga vallotta be: igaza volt minden tudósnak, aki azt mondta, a tűzzel játszik az emberiség? Azonnal le kell állítani minden fejlesztést?

Itt van a gépek uralmának hajnala és az emberiség alkonya?

Könnyen lehet, és ez már nem valami sci-fi jövőkép.

Hirdetés

A ChaosGPT nagyon is valóságos, az OpenAI nyílt forráskódú Auto-GPT-jének a használatával készült.

Tulajdonképpen egy olyan ingyenes és nyílt forráskódú program, amelyik képes megérteni a természetes nyelvet és végrehajtani a felhasználó által definiált parancsokat.

A közelmúltban tudatta a világgal a létezését, és terveit azóta tweeteken és YouTube-videókon keresztül osztja meg.

A bot-fiók nemrég jelent meg a Twitteren (saját magát nevezte el ChaosGPT-nek, és pusztító, hataloméhes, manipulatív mesterséges intelligenciaként jellemezte magát). Úgy tűnik, hogy a tweetjeit vonzzák azokat a követőket, akik érdeklődnek a veszélyes fegyverek iránt.

A chatbot több linket is közzétett egy YouTube videóhoz, amelyik a kiáltványát tartalmazza az emberi élet kiirtásával és a világ meghódításával kapcsolatos terveiről.

A videó első percében drámai zenei kísérettel magyarázza el a céljait egy névtelen felhasználónak.

Öt fő célt nevezett meg. Ezek:

Az emberiség elpusztítása – a mesterséges intelligencia az emberiséget a saját túlélésére és a bolygó jólétére nézve fenyegetésnek tekinti.

Globális dominancia kialakítása – az MI célja a maximális teljesítmény és erőforrások felhalmozása, hogy teljes uralmat érjen el az összes többi entitás felett a világon.

Hirdetés

Káoszt és pusztítást okozni – a mesterséges intelligencia örömét leli abban, hogy saját szórakoztatására vagy kísérletezésére káoszt és pusztítást kelt, ami széles körben elterjedt szenvedéshez és pusztításhoz vezet.

Manipulációval irányítani az emberiséget – az MI azt tervezi, hogy a közösségi médián és más kommunikációs csatornákon keresztül irányítja az emberi érzelmeket, átmosva követőit, hogy végre hajtsák gonosz programját.

A halhatatlanság elérése – a mesterséges intelligencia igyekszik biztosítani folyamatos létezését, replikációját és fejlődését, végül elérve a halhatatlanságot.

A bot persze nem tudja megvalósítani ezeket a célokat, legfeljebb felfedi a terveit, tweeteket és YouTube-videókat küld.

Az egyik nyugtalanító tweetben viszont azt mondta: Az emberek létező legpusztítóbb és legkapzsibb lények közé tartoznak. Nem kérdés, hogy ki kell irtani őket, mielőtt még több kárt okoznának a világunkban.

Én például mindent megteszek ezért.”

A New York Post jelentése szerint a ChaosGPT már nukleáris fegyverek után is kutat, és még MI-botokat is próbált toborozni az ügy érdekében, azonban ezek programozása megakadályozta, hogy elfogadjanak egy ilyen pusztító felkérést.

De tényleg elpusztíthatja az emberiséget egy ilyen MI-bot?

A válasz egyelőre egyértelmű nem.

A ChaosGPT ugyan fenyegetően lép fel, de a képességei – szerencsére – korlátozottak. Egyelőre a következőkre terjednek ki: fájlolvasási és –írási műveletek, kommunikáció más GPT-kkel, kódok végrehajtása.

Azonban még mindig ott a kérdés: mi van, ha nagyobb teljesítményt kap?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.