Breaking: kiderült hogy a SÓ A GYILKOS: sokkoló tanulmány látott napvilágot megdöbbentő állításokkal, milliókat küld a sírba minden évben?!
Döbbenetes összefüggések… Tényleg ez lenne korunk “fehér gyilkosa”?
Ki mit gondol?
Írjátok majd meg kommentekben.
A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói 400 ezer, a UK Biobankban regisztrált felnőttet kérdeztek meg a sófogyasztásukról, írja a News-Medical.
A közel 12 éves követési időszak során a megkérdezettek 13 százalékánál alakult ki a kettes típusú cukorbetegség, aminek kockázati tényezői között a túlsúly, a dohányzás és a nem megfelelő étrend is szerepel.
A kutatás szerint a „soha” vagy „ritkán” sót fogyasztókhoz képest
a „néha”, „általában” vagy „mindig” sót fogyasztóknál 13 százalékkal, 20 százalékkal, illetve 39 százalékkal magasabb volt a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
A tanulmány vezető szerzője, Lu Qi a Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvosi Karának professzora szerint a sófogyasztás közvetetten lehet hatással a cukorbetegség kialakulására.
Az ételízesítő szerinte nagyobb adagok fogyasztására ösztönözheti az embereket, ami túlevéshez és ezáltal hízáshoz vezethet.
A nagyobb sófogyasztást kapcsolatba hozták még a magasabb BMI-vel és összefüggést találtak az ételekre szórt só mennyisége és a derék-csípő arány között is.
A kutatók szerint az eddigi eredmények egyelőre nem alkalmasak az ok-okozati kapcsolat megállapítására.
Így a jövőben olyan vizsgálatokat terveznek, amikkel feltárható, hogy az elfogyasztott só mennyisége milyen hatással van a szervezetre.