CímlapsztorikÉrdekes világ

Breaking: kitiltják a dízelautókat Budapestről: mindannyiunk élete megváltozhat

Bedobták a végső dátumot!

A környezetvédelmi szervezet 2019 januárjában indított petíciót, amelyben arra kérik a főváros vezetését, hogy 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről…

Ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és mihamarabb hozza nyilvánosságra ennek ütemtervét, továbbá fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban.

Hirdetés

Azért kellene egy ütemterv már nagyon régóta, mert a 2020-as adatokból is az derült ki, hogy ész nélkül veszik a magyarok a nyugat-európai városokból kitiltott légszennyező járműveket.

Az EURO 1-2-3 besorolású járművek már szinte mindegyik nyugat-európai városból ki vannak tiltva, de például Stuttgartba EURO 5-sel sem lehet behajtani”

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője a 444-nek.

Karácsony Gergely a petíció átadásakor azt ígérte, hamarosan lesz céldátum, még az idén, egyben hozzátette, a 2030-as céldátum egyre gyakoribb Európában.

A budapestiek egyértelműen a légszennyezettséget tartják a legnagyobb környezetvédelmi problémának, és a tiszta levegő érdekében kétharmaduk kitiltaná a régi, szennyező, elsősorban dízel gépjárműveket a város területéről.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.