CímlapsztorikÉrdekes világ

Breaking: meghalt Török Ádám, nagy életműkoncertre készült

75 éves volt. Nagy életműkoncertre készült májusban.

“Hé, ember, mondom, ember! / Az utat járom én, / mert ha nem tudnád, az út királya / voltam s maradok én!” – írt egy idézetet a Mini Vissza a városba című dalából a Facebookon fia, Török Dániel.

„Odaát találkozunk Apa ……” – tette hozzá.

Hirdetés

A zenész az utóbbi időben súlyos beteg volt, 2021-ben agyérgörccsel szállították például kórházba, de azután, úgy tűnt felépült.

Nemrég egy interjúban úgy fogalmazottt, hogy az elmúlt két évben “átvitorlázott egy súlyos betegségen. Hála erős szervezetének, az akaraterejének és a felesége gondoskodó szeretetének, ápolásának, túl van rajta”.

Azóta számos fellépése volt, 2023. május 8-án pedig az Erkel Színházban adott volna nagyszabású koncertet, ahol bemutatta volna az új Bartók CD-t (“ő a kedvenc zeneszerzőm, szerintem a legnagyobb magyar géniusz.

Magyarországot három dologról ismerik Nyugaton: Bartók Béláról, Puskás Öcsiről és a gulyáslevesről” – nyilatkozta a Mandinernek idén januárban.) és a koncertet egyben Orszáczky Jackie emlékére is ajánlották volna a Syrius – Mini Jam 50. évfordulójan alkalmából.

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Gyerekkorában kezdett el fuvolázni, majd elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakának előkészítőjét. 1965-ben – gimnáziumi évei alatt – kezdett el zenélni zenekarban.

Összességében, pályafutása alatt 50 különböző album, DVD jelent meg tőle, több mint 9000 koncertet adott itthon és külföldön (elsősorban Svájcban, Lengyelországban, de jelen volt az USA, Kanada, Ausztria és Olaszország színpadain is).

2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, 2019-ben Máté Péter-díjat, 2021-ben Fonogram Életműdíjat kapott.

“Ha kimegyek a színpadra – akár a legkisebb klubban is – megint húsz vagyok, ott vannak a csajok az első sorban és kezdődik a buli. Soha nem voltam gazdag pofa, de a legfontosabb számomra az, hogy szeretik a zenémet, azt az őszinteséget, ahogyan csinálom ezt az egészet – ez maga a gazdagság.

És az is nagyon fontos és csoda, hogy egyre több fiatal is rákap a Minire…

Hirdetés

A jó zene meg a szerelem, az mindig kell, és akkor nem lesz nagy baj az életben!” – foglalta össze ars poeticáját pár napja a Papagenonak adott interjúban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!