CímlapsztorikMisztikum

Kiirthatnak egy ősi vadászó-gyűjtögető törzset hogy akkugyárat létesítsenek a földjükön

Erre már tényleg nincsenek szavak, ilyenkor ezek elfogynak és az indulat tölti el az embert… EMBEREK! Jöhet, mert MOST KELL a világméretű összefogás! Valami olyasmit akarnak ledózerolni “újgazdag gyártulajdonosék”, ami már jóval azelőtt ott virágzott, hogy a kapitalizmus csírája is megjelent volna.

Egy egyedülálló, érintetlen törzset kiirthat egy hatalmas indonéz projekt, amelynek célja, hogy elektromos autók akkumulátoraihoz állítsanak elő nikkelt.

A Halmahera szigetén zajló hatalmas bányászati program része Indonézia azon tervének, hogy az elektromos autók akkumulátorainak egyik fő gyártójává váljon – a tervbe a Tesla és más cégek is dollármilliárdokat ölnek.

Hirdetés

A nikkelbányászat azonban hatalmas területeket pusztít el Halmahera erdős belsejében. Ezeket az erdőket a Hongana Manyawa törzs 300-500-éve elszigetelten élő törzs lakja.

Mára nevük is sokat mondó:

Hongana Manyawa, azaz a sajtá nyelvükön “Az erdő népe”.

Ők az egyik utolsó nomád vadászó és gyűjtögető ősi törzs a világon.

Most azzal a fenyegetéssel néznek szembe, hogy földjüket és mindent, ami a túlélésükhöz kell, elpusztítják a vállalatok, amelyek állítólag “fenntartható” életmódot igyekeznek biztosítani a több ezer kilométerre lévő embereknek.

A bányászat a nemzetközi jog szerint illegális, mivel a nem érintkező törzsek nem adhatják szabad, előzetes és tájékozott hozzájárulásukat földjük kiaknázásához, ami jogilag kötelező az őslakos területeken végzett minden “fejlesztéshez”.

Mindazonáltal a Weda Bay Nickel (WBN) – a francia Eramet bányavállalat részbeni tulajdonában lévő vegyesvállalat – hatalmas bányászati koncesszióval rendelkezik a szigeten, amely átfedésben van Hongana Manyawa területével.

A WBN 2019-ben kezdte meg a bányászatot, annak ellenére, hogy tudatában volt annak, hogy koncessziójuk átfedésben van Hongana Manyawa érintetlen területével.

Azóta már hatalmas esőerdő-terület pusztult el, amelyet a Hongana Manyawa otthonának neveznek. A vállalat azt tervezi, hogy a jelenlegi többszörösére növeli a bányászatot, és akár 50 évig is üzemelteti.

Hirdetés

A Survival, a törzsi népek jogaiért létrejött globális mozgalom megtudta, hogy a német vegyipari óriás, a BASF partnerséget tervez az Eramettel, hogy egy finomítót építsen Halmaherán, és ennek lehetséges helyszíne a Hongana Manyawa érintetlen területén lesz.

Egy nemrég felkeresett Hongana Manyawa nő elmagyarázta:

“Megmérgezik a vizünket, és úgy érezzük, mintha lassan megölnének minket.”

Egy másik azt mondta: “Nem adom beleegyezésemet, hogy elvegyék… mondják meg nekik, hogy nem akarjuk eladni az erdőnket.”

A Survival igazgatója, Caroline Pearce szerint “Borzasztó, hogy az elektromos autókat gyártó cégek az ‘etikus fogyasztás’ ígéretét adják el vásárlóiknak, miközben ellátási láncaik elpusztítanak egy nem érintkező törzset.

Semmi ‘klímabarát’ nincs abban, ha a Hongana Manyawa esőerdőit elpusztítják, és semmi ‘fenntartható’ abban, hogy önellátóan élő őslakosok halálát okozzák.”

“A Teslának és más elektromosautó-gyártó cégeknek lehetőségük van arra, hogy megfeleljenek ügyfeleik elvárásainak, és elkerüljék az emberi jogok szörnyű – és illegális – megsértését azzal, hogy ígéretet tesznek arra, hogy az általuk vásárolt ásványok egyike sem származik érintkezés nélküli bennszülöttek földjéről.

Ennek elmulasztása azt jelentené, hogy az érintetlen Hongana Manyawa törzs élete feláldozható.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!