CímlapsztorikEgészségünkTudomány

D-vitamin és a rák kapcsolatban van: magyar tudósok döbbenetes felfedezése írhat újra mindent?

Gondoltátok volna? Újra kell gondolni a D-vitaminhoz való viszonyunkat!

Dobson Szabolcs, a gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy tanulmányról, amely a D-vitamin és a rákkockázat közötti összefüggést vizsgálta.

“A D3-vitamin szedése összességében nem csökkentette statisztikailag jelentősen a rákos halálozást egy meta-analízisében (előre meghatározott minőségű klinikai vizsgálatok összesített értékelésében), mert a kockázat megfigyelt 6%-os csökkenése nem volt statisztikailag jelentős.”

Hirdetés

Azonban egy alcsoport-elemzés rámutatott arra, hogy a napi adagolású D3-vitamin 12%-kal csökkentette a rákos halálozást, ellentétben a nagy adagok hosszabb időközönkénti adagolásával.

Bár az összesített vizsgálatok nem hoztak statisztikailag jelentős eredményt, azokat, amelyekben a D3-vitamint naponta alacsony dózisban adták, összevetve azokkal, amelyekben nagyobb adagokat alkalmaztak hosszabb időközönként, nagy különbség figyelhető meg.

A ritkábban, de nagyobb dózisokkal végzett vizsgálatokban nem volt hatás a rák okozta halálozásra, míg a napi adagolással végzett vizsgálatokban jelentős,

12 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a rákos halálozásban.”

A D3 vitamin egy zsírban oldódó vegyület, melyet táplálékokkal vihetünk be a szervezetbe vagy a bőrön keresztül napfény hatására szintetizálódik.

A D-vitamin két formája ismert: D2 (ergokalciferol), melyet növények és gombák termelnek, valamint D3 (kolekalciferol), mely az állatok és emberek szervezetében keletkezik.

Ki mit gondol?

Itt az ideje innentől kezdve teljesen máshogy viszonyulni a vitaminokhoz?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!