D-vitamin és rák? Ijesztő összefüggésről mesél egy tanulmány!
Ti mit gondoltok? Tényleg létezhet?
Komoly kapcsolat állhat fenn a D-vitamin a szervezetben jelenléőv mennyisége és a rák kialakulása, viselkedése között.
Erre most több egymástól független tanulmány világított rá.
A nagyobb adagú D3-vitamin hosszabb időközönként történő fogyasztása 12%-kal csökkentette a rákos halálozást egy kutatás során.
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a D-vitamin és a rákkockázat közötti összefüggésről:
“A D3-vitamin szedése összességében nem csökkentette statisztikalilag jelentősen a rákos halálozást egy meta-analízisében (előre meghatározott minőségű klinikai vizsgálatok összesített értékelésében), mert a kockázat megfigyelt 6%-os csökkenése nem volt statisztikailag jelentős.”
Egy alcsoport-elemzés azonban feltárta, hogy a napi adagolású D3-vitamin, ellentétben a nagy adagok hosszabb időközönként történő adagolásával, 12%-kal csökkentette a rákos halálozást.
Amikor mind a 14 bevont vizsgálatot összevonták, nem született statisztikailag jelentős eredmény.
Mikor azonban a vizsgálatokat aszerint osztották fel, hogy a D3-vitamint naponta alacsony dózisban vagy nagyobb adagokban, de hosszabb időközönként adták-e, nagy különbség volt megfigyelhető.
A négy vizsgálatban, ahol ritkábban, de nagyobb dózisokat alkalmaztak, nem volt hatás a rák okozta halálozásra.
Ezzel szemben a napi adagolással végzett tíz vizsgálatban a kutatók statisztikailag jelentős, 12 százalékos csökkenést állapítottak meg a rákos halálozásban.”
A D-vitamin az egészségünk más területeire is kihat.
A tavaszi fáradtságot például a D-vitamin hiánya is okozhatja.
D-vitamint leginkább arról ismerjük, hogy a kalcium felszívódását segíti, így járul hozzá a csontok egészségéhez, de a legújabb kutatások azt is vizsgálják, hogy a szív- és érrendszeri egészségünkre is hatással lehet.