Egyéb

Döbbenet: így nézett ki 15 ezer évvel ezelőtt az ősember otthona

Tudósok rekonstruálták valós leletek alapján, le fog esni az állatok!

Az alábbi rekonstrukció valahol azért is nagyon érdekes, mert elképzelheti az ember ez alapján, hogyan is éltek egykor őseink közel 15 ezer évvel ezelőtt.

Az eredetileg 1965-ben Ukrajnában feltárt maradványok egy egész “otthont” rejtettek, egy kisebb közösség nyomait.

Hirdetés

Összesen 4 “kunyhót” találtak meg a régészek, amiket aztán elkezdtek rendszerezni, kategorizálni, hogy újra rekonstruálni tudják ezeket a kunyhókat.

A kunyhók “életkora” 15 ezer év volt.

Ezzel a tudósok a világ talán legrégebbi kunyhóit tárták fel, melyben ember lakott, egyúttal betekintést nyújt abba, hogyan is éltek elődeink.

Íme a rekonstruált kuynhó:

A Homo sapiens által mamutcsontokból épített kunyhók eddig Nyugat-Ázsiában kerültek napvilágra, az építményeket a 27 500 és 15 000 évesre datálják.

A rekonstruált kunyhó egy negyven négyzetméteres alapterületű, kör alakú építmény, amelyet 116 mamutcsontból alkottak, agyarak, váll- és medencecsontok, bordák felhasználásával.

Az időjárás és víz okozta károsodás arra utal, hogy a csontokat egy sekély árokban helyezték el.

A jelek szerint itt dolgozták fel a zsákmányt és készítették el 15 főzőgödörben az étkeket.

Az építmény belsejében legalább 15 mamuttól származó csontokat fedeztek fel, amelyeken látszanak a hús lefejtésekor ejtett bemetszések, karcolások.

Hirdetés

A helyszínen feltárt kőeszközök tipikus neandervölgyi szerszámok voltak, szintén azt támasztva alá, hogy a Homo neanderthalensis készítette a csontépítményt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!