CímlapsztorikÉrdekes világ

Döbbenetes: milliárd számra kerül a szervezetünkbe a mikroműanyag a csomagolt élelmiszerekből és a vízből

Világszerte mérgeznek minket?!

“Ahogyan mi is folyamatosan bőrsejteket vedlünk, a műanyagok is folyamatosan vedlenek le apró darabkákat, amelyek letörnek, például amikor kinyitjuk a boltban vásárolt saláta műanyag dobozát vagy a műanyagba csomagolt sajtot.”

A boltokban kapható palackozott vizek a korábban becsültnél 10-100-szor több parányi nanoműanyagdarabot tartalmazhatnak, amelyek mikroszkóp alatt nem is láthatók

Hirdetés

– derült ki egy friss tanulmányból, amelyről a CNN számolt be.

Az új tanulmány szerint egy liter víz átlagosan 240 000 műanyagrészecskét tartalmazott hétféle műanyagból, amelyek 90%-át nanoműanyagként, a többit pedig mikroműanyagként azonosították.

Az a munka, amit ebbe a tanulmányba fektettek, tényleg nagyon mélyreható, úttörőnek nevezném

mondta Sherri “Sam” Mason, a pennsylvaniai Erie-ben található Penn State Behrend fenntarthatósági igazgatója, aki nem vett részt a tanulmányban.

Mason szerint az új eredmény megerősíti a szakértők régóta hangoztatott tanácsát, miszerint a csapvizet üvegből vagy rozsdamentes acélból készült edényekből kell inni, hogy csökkentsük a kitettséget.

Hozzátette, hogy ez a tanács más, műanyagba csomagolt élelmiszerekre és italokra is vonatkozik.

Az emberek nem gondolnak arra, hogy a műanyagok ontják magukból a parányi részecskéket, pedig így van.

Majdnem ugyanúgy, ahogyan mi is folyamatosan bőrsejteket vedlünk, a műanyagok is folyamatosan vedlenek le apró darabkákat, amelyek letörnek, például amikor kinyitjuk a boltban vásárolt saláta műanyag dobozát vagy a műanyagba csomagolt sajtot.

Mason volt a társszerzője annak a 2018-as tanulmánynak, amely először mutatta ki a mikro- és nanoplasztikumok jelenlétét a kilenc országban 11 különböző márka által forgalmazott palackozott víz 93%-ában.

Hirdetés

A csapat a literenkénti 300 helyett 110 ezer és 370 ezer között találta a műanyagdarabkák tényleges számát három népszerű, meg nem nevezett Egyesült Államokban forgalmazott vízmárkában.

A szakértők szerint elsősorban a csecsemők és a kisgyeremekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, hiszen az ő agyuk és testük érzékenyebb a mérgező hatású anyagokra.

Szerintük a nanoplasztikák a műanyagszennyezés legaggasztóbb típusa az emberi egészségre nézve.

A parányi részecskék behatolhatnak a főbb szervek egyes sejtjeibe és szöveteibe, potenciálisan megszakítva a sejtfolyamatokat és lerakva olyan endokrin károsító vegyi anyagokat, mint a biszfenolok, ftalátok, égésgátlók, per- és polifluorozott anyagok (PFAS) és nehézfémek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.