CímlapsztorikÉrdekes világ

Döntött az EU: teljes körű ellenőrzés alá vonják Magyarországot

Totális leuralás jöhet. Teljes körű eljárás alá vonja Magyarországot az Európa Tanács, mivel szerintük a demokráciát és jogállamiságot érintő problémák nagy része nem oldódott meg.

A Magyarország sorsa felett ítélkező testület nagyon komoly őrlődés után végül meghozta döntést arról, a hogy teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot – tájékoztatott a 46 tagot számláló Európa Tanács parlamenti testülete szerdán Strasbourgban.

Ehhez hozzátették azt, hogy minderre azért van szükség, mert Magyarország a lehető legrosszabb úton halad és veszélyben van idehaza a demokrácia és a jogállamiság.

Hirdetés

A határozattal egyúttal csatlakozik Magyarország olyan országokhoz, ahol szintén hasonló problémák miatt teljes körű ellenőrzés alá vannak vonva, mint Azerbajdzsán, Örményország, Bosznia, Törökország, Ukrajna, Albánia.

Az ilyen típusú „ellenőrzés” magában foglalja a PACE illetékes jelentéstevőjének rendszeres látogatását az érintett országban, folyamatos párbeszédet a helyi hatóságokkal, valamint annak időszakos értékelését, hogy az adott tagállam betartja-e az Európa Tanács kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait – tájékoztattak.

Az Eu-nak ráadásul azzal is baja van, hogy Magyraország érthetetlen módon 2020 óta különleges jogrendet alkalmaz, mindne indok nélkül.

Az elején a járvánnyal lehetett Magyarázni, de a háború már nem mentsék, hiszen még a háborúban álló Ukrajnában sem rendeltek el különleges jogrendet vagy háborús veszélyhelyzetet.

Azzal kapcsolatban, számít-e a kormány arra, hogy újabb feltételeket szab az EU a források lehívásához, azt mondta: „Nem számolunk ezzel a lehetőséggel.

A jogállamisági feltételességi eljárásban ugyanis ez volt a bizottság kritériuma, amit elfogadtunk, ez volt a vállalásunk, ebben a tárgyalássorozatban az eljárási szabályok értelmében már nem hozhatnak elő újabb körülményt”.

Vagyis ez az egész kicsit olyan, mintha az EU gyámsága alá kerülne teljes Magyarország.

Hogy ez pontosan a gyakorlatban mit fog majd jelentei, főleg Orbán hatalmára nézve, az az elkövetkező időszakban fog eldőlni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.