CímlapsztorikÉrdekes világ

Drága a tápszer? Szoptass -üzente az államtitkár Kittinek

Felháborító, vagy van igazság benne? Adok-kapok és cinikusság, vagy maga rögvalóság Virágh Kitti és a helyettes államtitkár csatájában?

Virágh Kitti magánakciója előtt még májusban megkereste Novák Katalin köztársasági elnököt is, hogy arról érdeklődjön, miért kellett több tápszer támogatását jelentősen csökkenteni.

A Sándor-palota azonban azt írta vissza az anyának, hogy a köztársasági elnöknek jogszabályi felhatalmazás hiányában „segítő szándéka ellenére” nincsen lehetősége arra, hogy a konkrét ügyet kivizsgálja, azzal kapcsolatosan intézkedéseket tegyen vagy kezdeményezzen, az illetékes hatóságok és szervezetek számára kérést vagy utasítást fogalmazzon meg, ezért a levelet továbbították az ügyben illetékes Belügyminisztériumhoz.

Hirdetés

A tárca június 23-ai keltezéssel írta meg a válaszát, amely július 12-én érkezett meg Virágh Kitti e-mail fiókjába.

A Bidló Judit helyettes államtitkár által szignózott és a lapunkhoz is eljutott levél első részében hosszan taglalják az anyatejes táplálás fontosságát, és emlékeztetik az anyát,

bizonyított tény, hogy a csecsemők számára legmegfelelőbb az anyatejes táplálás, mivel az anyatej minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a csecsemők megfelelő fejlődéséhez szükség van, ezért kiemelt jelentősége van a gyermek testi és szellemi fejlődésében, illetve több betegség megelőzésében.

A tárca azt is fontosnak tartotta leírni, hogy „az egészség megőrzését már a születés pillanatától meg lehet alapozni az anyatejes táplálással”, és ezért fontosnak tartják, hogy már a várandósság alatt kezdődjön el a szoptatásra való felkészítés.

Lényegében tehát azt üzenték meg Kittinek és a hozzá hasonló sorstársainak, hogy ha drága a tápszer, akkor “szoptass”.

Ráadásul az is döbbenetes információként sokkolta Kittit és társait, hogy a tápszer gyártók maguk kérték a “drágítást”.

Egész pontosan a támogatás csökkentését.

A Belügyminisztérium ennek kapcsán azt írja, a tápszergyártók az elmúlt években jelezték, hogy „a több mint tíz éve változatlan áron támogatással elérhető tápszereik esetében olyan helyzet állhat elő, melyben bizonytalanná válik a csecsemőtápszerek támogatással történő további forgalmazása, emiatt áremelési kérelmet nyújtottak be az egészségbiztosítóhoz, melyben egyidejűleg kérték a támogatási szint csökkentését.”

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) több alkalommal egyeztetett a tápszereket forgalmazókkal – írják, hozzátéve, hogy

Hirdetés

a gyártók áremelési kérelmei a 170–270 százalékos mértéket is elérték.

Virágh Kitti úgy döntött, nem hagyja szó nélkül a Belügyminisztérium levelét.

Azt írta, sok édesanya nem is tud arról a lehetőségről, hogy lehet anyatejet felvennie, ha szükséges, és ez a lehetőség amúgy is csak a gyerek nyolc hónapos koráig érvényes, utána az anya kénytelen a tápszerre átállni.

Szerinte a szoptatásra való felkészítés sem megoldott, sok kisebb településen nincs megfelelő tájékoztatás, és a kórházakban is nagyon kevés az erre alkalmas személyzet.

Ki mit gondol erről az egészről?

Kinek van valójában igaza?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!