Címlapsztorik

Teljes erővel lecsapott a vihar újabb hulláma az országra: apokalipszis várható valamennyi megyében

A szakértők szerint egyáltalán nincs vége még, sőt…!

Kiadták a lakosság számára a figyelmeztetést, egyesek az év viharaként hivatkoznak már rá.

Péntek este Hajdú-Bihart tépázta meg a viharos időjárás, majd Fejér és Tolna vármegyében is felhőszakadással érkezett meg az ítéletidő.

Hirdetés

Hajnalban Budapesten és környékén, valamint Nógrádban okozott jelentős károkat a vihar.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, a vonatközlekedésben több helyen is fennakadások vannak a kidőlt fák miatt.

Debrecenben és Püspökladányban fák és oszlopok dőltek ki, faágak szakadtak le, háztetők rongálódtak meg.

Az utcákon hömpölygött az esővíz, pincékbe, garázsokba, néhol udvarokba és lakásokba is betört, mert az árkok és a szennyvízcsatornák nem tudták elnyelni a vizet.

A Déri múzeumban, amelynek pincéjébe az utcáról tört be a víz, karcagi hivatásos tűzoltók szivattyúztak, mentve az értékeket.

A vérellátó állomás helyiségeiben fél méter magasan állt a víz, majd elszivárgott, mire a tűzoltók kiérkeztek.

Ez várható

Budapesten több elővárosi vasútvonalon nem vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés – közölte a Mávinform szombaton hajnalban.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatnak, hogy szombat kora hajnaltól jelentős késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest–Újszász–Szolnok, a Budapest–Hatvan, a Budapest–Veresegyház–Vác, a Budapest–Cegléd vonalon.

A FORGALOM SZERVEZÉSE FOLYAMATBAN VAN, A KÖZLEKEDÉSRŐL KÉSŐBB RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÁST ADNAK.

Hirdetés

Az éjszakai zivatarok döntő része észak felé elhagyja térségünket, azonban a déli órákig még kisebb számban előfordulhat zivatartevékenység

– írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Késő délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban.

A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60–90 km/h), jégeső (1–3 cm) és felhőszakadás (ált. 20–50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90–110 km/h) és nagyobb méretű jég (~3–5, akár >5 cm) is előfordulhat.

Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50–70 mm), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a késő délutáni óráktól. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik.

Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több hullhat 24 óra alatt.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztet, hogy a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok is kialakulhatnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!