CímlapsztorikEgészségünk

Egyértelmű bizonyítékot találtak: rákot okozhatnak a cukros üdítőitalok – a BBC és a CCN is lehozta!

Egy orvosi tanulmány összevetette az elmúlt évek vizsgálatait és kutatásait, átfogó eredményük pedig sokkolta a közvéleményt.

Önmagát rákosítja el a fogyasztói társadalom?

Ijesztő eredmények

Sokkal több a rákos ember azok között, akik több cukros üdítőt fogyasztottak. Egyesek szerint elég lehet akár napi egy pohár is, ha rendszeresen fogyasztják.

Hirdetés

Egy igencsak megrázó eredményekkel zárult kutatást tettek közzé orvosok és tudósok a British Medical Journalban.

Ha igazuk van, márpedig ezek az eredmények közel 100.000 ember bevonásával lettek elvégezve, akkor búcsút mondhatunk a cukros üdítőknek és az egyéb ehhez hasonló “löttyöknek”.

Amúgy sem gondolták túl sokan róluk azt, hogy egészségesek lennének.

A kóla egészségkárosító hatásairól pedig sorra derültek ki ijesztő részletek az elmúlt években is.

A vizsgálat igazolta a legrosszabb félelmeket

Sorbonne Egyetem kutatói több mint 101 ezer egészséges francia felnőttet vontak be a vizsgálatba, a résztvevőknek a 79 százaléka nő volt, 21 százaléka férfi.

Az átlagéletkoruk 42 év volt, és az alanyok egészségi állapotát kilenc éven át kísérték figyelemmel.

Monitorozták, hogy az emberek mit esznek és mit isznak, és az például biztosan állítható a kutatási eredmények alapján, hogy a férfiak több cukros italt fogyasztanak, mint a nők.

A vizsgált italok közé tartozott minden olyan innivaló, amelynek a cukortartalma 5 százalék fölött van, tehát a hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslevek, az energiaitalok, a mindenféle szénsavas üdítőital, az édesített shake-ek, és a cukrozott kávék, teák is beletartoztak a vizsgált kategóriába.

A tanulmány szerint azoknál, akik napi 100 ml cukrozott italt fogyasztottak, 18 százalékkal nőtt meg a rák kockázata, és 22 százalékkal a mellrák kockázata.

Érdekes módon a nulla kalóriás, édesítőszeres üdítőitaloknál nem találtak semmilyen tudományosan értelmezhető “eltérést”, vagy kilengést.

Próbálnák megfejteni az okokat

A tanulmány tényleg olyan hiteles és jelentős, hogy még a CNN és a BBC is foglalkozott vele.

Hirdetés

A BBC annyit megjegyzett ugyanakkor, hogy ez még nem jelenti feltétlen az ok-okozati összefüggést, de az tagadhatatlan, hogy valamifajta összefüggés van a két dolog között.

Erre próbálnak most a következő lépcsőben rájönni a tudósok.

Egyelőre csak a rák kialakulásának és kockázatának növekedését, annak mintázatát figyelték meg, de nem kaptunk választ annak “miértjére”.

Egyelőre csak néhány elméletük van arra vonatkozóan, hogy mi lehet erre a válasz.

A megemelkedett vércukorszintnek vagy esetleg a színezőanyagoknak lehet daganatot okozó káros mellékhatásuk, de ezt még igazolniuk kell.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!