Egészségünk

Ezért ne süss olajban: A magyar Széchenyi-díjas Papp Lajos szívsebész elmondta az okokat, amiről kevesen tudnak

Rengeteg a félreértés arról, hogy pontosan milyen hatása van a szervezetre, és hogy mennyire sokan végzetes tévhitekben élnek ezzel kapcsolatban…

Ezért ne süss olajban

Olajban soha nem szabadna húst sütni. Dr. Papp Lajos azt is elárulta, hogy pontosan miért gondolja így.

Ezt sokan nem tudják sőt, rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban.

Hirdetés

Ez azonban mindenkinek az egészségének a kárára megy.

Először is, a húsrostok között vannak zsír rostok.

Dr. Papp Lajos szerint ettől pedig “ízes” lesz a hús. Az olaj alacsony forráspontú, egyszerűen megég az olaj. Így pedig nem jönnek ki az ízek.

Gondoljunk csak bele.

Természetellenes?

A Isten megteremti a disznót, amit miben kell sütni? Disznózsírban! Az ősemberek sem mentek el olajos magvakat szedni, majd azokból olajat préselni…

Összesen 100 éve sincs, hogy felhasználjuk az olajat sütésre. Ez azért elgondolkodtató.

A hideg sajtolt olajokkal persze más a helyzet, egészségesebb valamivel.

A napraforgó és repceolaj egészségkárosító módon készül.

Ezeket összezúzzák, homogenizálják, leöntik benzinnel, és mivel az olaj kisebb fajsúlyú, a felszínről “lefejtik” az olajat.

Hirdetés

De maradhatnak benne a benzinnek bizonyos adalékanyagai…

Hidegen sajtolt olajok

A hidegen sajtolt olajokkal mint már egy szó erejéig megemlítettük, egészen más a helyzet. Ezek azonban még mindig nincsenek kellőképpen elterjedve, mert sok esetben picit drágábbak.

A hidegen sajtolt olajok egyik legértékesebb tulajdonsága a magas telítetlen zsírsavtartalom.

A megfelelő minőségű és mennyiségű telítetlen zsírsav fogyasztásával hozzájárulhatsz az egészséged megőrzéséhez, illetve ezek a telítetlen zsírsavak segítségedre lehetnek rengeteg betegség megelőzésében.

Egyes tanulmányok bizonyítják, hogy a telítetlen zsírsavak képesek a daganatmegelőző hatást erősíteni, valamint csökkentik a trombózis kialakulásának esélyét is.

Mennyi az annyi?

A hidegen sajtolt olajokat kis mennyiségben de rendszersen érdemes fogyasztani vagy bevinni az ételekinkbe sütéskor.

Ezt azt jelenti, hogy az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget nem önmagában fogyasztod el, hanem hozzáadod az ételeidhez. Ilyenkor arra kell figyelned, hogy ne melegítsd az ételt az olajjal együtt, mert a hidegen sajtolt olajok készítésénél mi is figyelünk arra, hogy se a magok, se az olaj hőmérséklete ne emelkedjen 40 °C fok fölé.

Ha pedig kúraszerűen akarod alkalmazni, akkor napi 1 evőkanálnyi mennyiség az, amit reggel a nap kezdése előtt érdemes lehet elfogyasztanod.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!