Címlapsztorik

Egyre többen választják a gyermekmentes életet és nem fogják meggondolni magukat

Aggasztó körkép: meg fogják bánni, vagy valóban egy egyre inkább gyermekmentesebb világ felé haladunk? Ki mit gondol erről?

Aggasztó tendencia: egyre többen nem akarnak gyereket

Borzalmas statisztika látott napvilágot egy átfogó ku tatás eredményeként.

Egy új tanulmány szerint, amelynek szerzői a Michigan State University (MSU) kutatói, Zarchary Neal szociológus és Jennifer Watling Neal kutatópszichológus, Michigan államban minden ötödik felnőttnek nincs gyereke, és a közeljövőben nem is tervezi a családalapítást.

Hirdetés

„Becsléseink szerint a michigani felnőttek 21,64 százaléka gyerekmentes”

– írta Zarchary Neal a Twitteren.

A tanulmány szerzői azt tűzték ki célul, hogy felmérjék, hány amerikai felnőtt dönt a gyermekmentes élet mellett, mikor hozzák meg ezt a döntést, és mennyiben ragaszkodnak hozzá hosszútávon.

Az eredmények értelmében a gyermektelen felnőttek demográfiailag a népesség jelentős részét képezhetik, és a múltban jelentősen alulbecsülhették a számukat.

A szerzők szerint ez az alulbecslés annak tudható be, hogy korábbi tanulmányok csak a nőkre összpontosítottak, vagy olyan adatokra támaszkodtak, amelyek nem reprezentatívak a szélesebb népességre.

Tudatos döntés a gyermekmentes élet

A korábbi felmérések például nagyrészt termékenységen alapultak, és ezek nagyjából 2 és 9 százalék közé helyezték a gyermektelenség előfordulását.

„Azok közül a nők közül, akik tinédzserként, vagy huszonévesen úgy döntöttek, hogy nem akarnak gyereket, és ma átlagosan 40 évesek, soknak még mindig nincs gyereke”

– mondta Watling Neal. „És nem, a nők nem gondolják meg magukat.”

Neal szerint abban az esetben, ha ezek a számok országszerte megegyeznek, férfiak és nők esetében egyaránt, az azt jelentheti, hogy 50-60 millió amerikai állampolgárról lehet szó, aki a gyerekmentes életmód mellett döntött.

Hirdetés

A tanulmány írói szerint azoknak a felnőtteknek a csoportja, akik nem vállalnak gyereket, egyértelműen növekvő, az amerikai politikusok mégis figyelmen kívül hagyják az igényeiket, és inkább a családosok támogatására összpontosítanak.

A kutatók azt remélik, hogy a gyerekmentes életmód elterjedése jobb reprezentációt eredményez, ami csökkentheti a negatív sztereotípiákat, egyértelművé téve, hogy a gyerekmentesség választása valójában meglehetősen gyakori.

Mi a helyzet Magyarországon?

Más országokban, így idehaza bár nem ilyen súlyos a helyzet, az valóban észrevehető a kormány családpolitikája ellenére is, hogy egyre többen döntenek a gyermekmentes élet mellett.

Ezen döntés mögött azonban sok esetben a tanulmányok, a nehéz anyagi helyzet, azaz az egzisztencia hiánya is áll, valamint egy adott százalékban a saját meggyőződés.

Ráadásul a piaci rés is létrejött, így joggal mondható, hogy itthon sem kis tömegről van szó, mivel egyre több helyen nyílnak olyan „felnőtt barát” hotelek, szállodák, apartmanok, ahol a pihenni vágyó felnőttek gyermekmentes környezetben tölthetik el szabadidejüket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.