CímlapsztorikÉrdekes világMisztikum

Élet a halál után: a halálközeli élmények magyarázata mindent megváltoztathat

A halál utáni élet és látomások rejtélye végre megoldódhat? A válasz sokkal zavarba ejtőbb, mint bárki gondolta volna…

Szerintetek ha meghalunk, vár ránk valami “odaát”?

Összességében elmondható, hogy az életveszélyt átélő emberek mintegy harmada számol be ilyen jellegű tapasztalatokról.

Hirdetés

A legtöbb halálközeli élmény pozitív kicsengésű, mi több, segít csökkenteni a halálfélelmet, egyben megerősíti az érintettekben az élni akarást és az általános elégedettséget, boldogságot.

Ezt a jelensége a mai napig nem tudják megmagyarázni, de rengeteg különféle beszámoló létezik olyanoktól, akik “visszaértek” a túlvilágról.

Számos estben pedig agyilag “halott” embereknél mértek agyi aktivitást akkor, amikor ő az életükért küzdöttek és a tudomány szerint képtelenek voltak a kommunikációra.

Ezek a “visszatérők” szintén érhetetlen módon képesek pontosan visszaidézni az orvosok által elmondott dolgokat, vagy azt, hogy mi történt a műtőben, mialatt ők a tudatuknál sem voltak.

Valamilyen “érzékeléssel” tehát mégis rendelkeztek, és tényleg járhattak a saját testükön kívül…?

Van magyarázat, de mégsem?

A legszélesebb körben az úgynevezett halott agy hipotézise terjedt el.

A feltételezés szerint a halálközeli élmények valójában hallucinációk, amelyeket az agysejtek pusztulása nyomán fellépő aktivitások idéznek elő az agyban.

Mivel ezek krízis esetén fordulnak elő, mindez megmagyarázhatná a túlélők által felidézett történeteket.

Hirdetés

A teória Achilles-sarka azonban, hogy bármennyire reálisnak tűnik is, ugyancsak nem tud választ adni a halálközeli élmények minden egyes elemére, így például a testből való kiemelkedés érzetére sem.

Végeredményben csak az biztos, hogy jelenleg nincs egyértelmű, általánosan elfogadott magyarázata a halálközeli élmények mögött meghúzódó folyamatoknak, sem pedig a funkciójuknak. Folyamatosan zajlanak viszont kutatások a rejtélyes jelenség megértésére.

A legvalószínűbb elmélet az egyébként jelenleg, amit David hameroff és Roger Penrose vázoltak fel, noha ezekre sincs teljesen egyértelmű bizonyíték.

Eszerint a halálközeli élmények során a tudat egy másik létsíkba kerül.

A test halálával pedig a lélek “elpárolog”, méghozzá az agyba található mikrotubulusokban található “kvantumfolyadékból”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.