CímlapsztorikÉrdekes világ

Elindult a háború: Több mint 150 rakétát lőttek ki Izrael felé

A szerkezetek közül több tucatot elhárítottak a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer ellenrakétái.

A viszontválasz valószínűleg nem marad el.

Begyújtották a Közel-Kelet puskaporos hordóját, elkezdődhet a harmadik világháború végzetes “szimfóniája”?

Hirdetés

Több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre a Gázai övezetből

– közölte az izraeli hadsereg.

A késő esti tájékoztatás szerint több tucatnyit elfogtak a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de a kölcsönös rakétatámadások tovább folytatódtak a felek között.

Az övezetet irányító, iszlamista Hamász katonai szárnya közzétett egy videofelvételt, amelyen harcosaik láthatók rakéták és indítóállások mellett. Az üzenet, hogy: “Ha folytatjátok, mi is folytatjuk”.

Eközben az izraeli védelmi minisztériumban vészhelyzeti ülést tartottak este, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a feszültség csillapítására intette mindkét felet, leszögezve, hogy a Hamásznak “azonnal be kell szüntetnie a rakétatámadásokat”.

Hasonlóan nyilatkozott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok elleni palesztin rakétatámadásokat, amelyek hozzájárulnak a helyzet eszkalációjához. Hangsúlyozta, azonnal le kell állítani az erőszakot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalt a helyzetről, és diplomáciai források szerint a testület mind a tizenöt tagja aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan, azonban az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese úgy vélekedett, hogy az előterjesztett nyilatkozat elfogadása nem segítené a rendezést.

Ezen dokumentumban a kilakoltatások, a telepépítések beszüntetésére, valamint “nyugalomra” és a “szent helyek történelmi status quójának megőrzésére” szólítottak volna fel.

Hirdetés

Az amerikai kormány beleegyezett a nyilatkozat szakértői megvitatásába, de még nem született kompromisszum.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.