CímlapsztorikÉrdekes világ

Kezdődik a harmadik világháború? USA hadihajó haladt át a Tajvani-szoroson

Kína precíziós csapásmérésre és Tajvan blokád alá vonására készül? A harmadik világháború hamarosan kirobbanhat, a sakkbábuk már a helyükön vannak, és mindössze “órák kérdése”, hogy kitörjön?

Amerikai hadihajó haladt át a Tajvani-szoroson

A kínai hadsereg az előző héten a precíziós csapásmérést és Tajvan blokád alá vonását gyakorolta, a művelet múlt hétfőn ért véget.

A Milius amerikai romboló áthaladt vasárnap a Tajvani-szoroson, amit az amerikai haditengerészet rutinműveletnek nevezett, alig pár nappal azt követően, hogy Kína befejezte a sziget közelében végzett hadgyakorlatot.

Hirdetés

Az amerikai 7. flotta tájékoztatása szerint az Arleigh-Burke osztályú rakétaromboló a nemzetközi jognak megfelelően, a nyílt tengeren hajózott át a szoroson, és a művelet arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok kiáll a nyitott és szabad indiai- és csendes-óceáni térség mellett.

Azonban mindezek a “kakaskodások” mindkét fél oldaláról már komolyan felvetik a harmadik vlágháború kirobbanásának veszélyét.

Kína precíziós csapásmérésre és Tajvan blokád alá vonására készül?

A másik fél sem tétlenkedett a napokban.

Furcsa hadgyakorlatokat végeztek amik árulkodók lehetnek.

A kínai hadsereg az előző héten a precíziós csapásmérést és Tajvan blokád alá vonását gyakorolta, a művelet múlt hétfőn ért véget.

Kína szakadár tartományának tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet.

A kínai vezetés deklaráltan figyelmeztetésnek szánta a Tajvan közelében rendezett hadgyakorlatot, miután Caj Jing-ven tajvani elnök találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

Hamarosan kirobbanhat a harmadik világháború?

Kína sosem mondott le nyíltan arról, hogy akár erővel is visszaszerezze az ellenőrzést Tajvan fölött.

Ez a fezsültség évtizedek óta jelen volt a térségben, Tajvan ugyanakkor függetlensége mellett áll ki Amerikai támogatással.

Hirdetés

A katonai elemzők szerint ez a háború a mostanában látottak alapján előbb vagy utóbb, de be fog következni.

A kérdés már csak az lesz, hogy mennyire eszkalálódhat világháborúvá.

Ugyanis itt az orosz-ukrán háborúval ellentétben közvetlen és nyílt hadszíntéren állnának szembe amerikai, tajvani és kínai katonák, haderők.

Ez pedig a két legnagyobb szuperhatalom nyílt összecsapását jelentené, amit presztízs kérdésből sem engedne egyik fél sem, hogy elveszítsen, így akár még durvább fegyverrendszerek is bevetésre kerülhetnek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!