MisztikumTudomány

Előző emberiség? A homo sapiens előtt 300 ezer éve élt faj írhat újra mindent

Döbbenetes részletek derültek ki. Egy kihalt, emberszerű faj temethette először a halottait: fejlett civilizáció nyomát fedezték fel az ember előtti időkből.

A titokzatos civilizáció nemcsak eltemette halottait, hanem metszeteket is készített egy dél-afrikai barlangrendszer mélyén mintegy 300 000 évvel ezelőtt, arra utal, hogy nem kicsit tévedtünk.

Az ember előtti emberek: Homo naledi

A tudósok felfedezték, hogy a Homo naledi ősi emberszerű faj eltemette halottait, annak ellenére, hogy agya egyharmad akkora, mint a modern emberé vagy a homo sapiensé.

Hirdetés

Ilyen tekintetben tehát nem is konkrétan emberi lények voltak, de emberszerűnek számítanak a tudomány szerint.

Az új cikksorozatban megjelent állítások alapjaiban változtathatják meg az emberi hiedelmekről, kultúráról és szimbolikáról alkotott felfogásunkat.

Általában a nagy agyat a magasabb intelligenciával azonosítják.

Azonban az a felfedezés, hogy a Homo naledi nemcsak eltemette halottait, hanem metszeteket is készített egy dél-afrikai barlangrendszer mélyén mintegy 300 000 évvel ezelőtt, arra utal, hogy egy kicsit tévedtünk.

A három tanulmányban részletezett, az eLife folyóiratban publikálásra elfogadott kinyilatkoztatások rávilágítanak bonyolult ősi történelmünkre.

Lee Berger paleoantropológus felelős az új állításokért, aki először 2013-ban számolt be a Homo naledi felfedezéséről a Rising Star barlangrendszerben, Johannesburgtól 25 mérföldre.

Berger és csapata több mint 1800 csonttöredéket talált egy földalatti kamrában, amely csak egy négyemeletnyi függőleges ereszkedéssel érhető el.

A felfedezés mindent újraírhat amit eddig tudtunk

A lelet egyetlen elfogadható magyarázata egy temetésnek tűnik.

Ez azonban legalább 100 000 évvel kitolhatja a “testtemetések” idővonalát.

Hirdetés

Egyúttal felveti annak a lehetőségét, hogy a Homo naledi is fejlett lény lehetett az agy térfogatának kicsinysége ellenére is.

Egyértelmű, hogy az emberiség és az emberré válás őstörténetének még rengeteg része homályos, ezt a mostani felfedezés is bizonyítja.

Eleve a Homo Naledist is nemrég, csupán 2013-ban fedezték fel a Rising Star barlangrenszerben.

Minden bizonyíték arra utal, hogy halottakat gondosan lefektették – írja a National Geographic is egyik jelentésében.

Tüzet is képesek voltak gyújtani

Ami szintén alpajaiban írja újra az emberiség történetét az a tény, hogy a Homo naledi birotkában volt a tűzgyújtás képességének a jelek szerint, sok sok korszakkal azelőtt hogy az ember ezt megtette volna a későbbiekben.

Nagyon mély barlangrendszerbe éltek ezért sötét volt és szükségük volt a fényre, és tűz apró nyomait is felfedezték a barlangok járataiban.

Ráadásul még metszetek és barlangrejzok készítésére is képesek voltak.

Komoly tudományos vitát válthat ki

Ha a Homo naledire vonatkozó összes hipotézis beigazolódik, az azt jelentené, hogy a faj 600 köbcentiméternél kisebb agykapacitással (a modern felnőtt agy 15000 köbcentiméterrel rendelkezik) képes volt eltemetni halottait, bonyolult rajzokat faragni és tüzet gyújtani.

“Ez megérdemel egy globális vitát. Mi lesz a következő, amit teszünk?

Hogyan folytatjuk? Nemrég fedeztük fel egy másik faj kulturális terét, amely nem (modern) ember, nem tartozik a mi osztályunkba. Nem úgy, mint mi.

Hogyan kezeljük? És már nagyon várom, hogy halljam ezt,”

– mondta Lee Berger a National Geographic tudósa.

Felmerül a kérdés, hogy a Homo naledi hogy lehetett képes elvégezni ezeket az összetett feladatokat egy majomméretű aggyal?

Mit kezdünk azzal az extra aggyal, amellyel az evolúció megajándékozott minket az elmúlt néhány ezer évben?

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!